Το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές θα συζητηθεί σήμερα κατά τη τρέχουσα Σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
 
Το θέμα έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κοινή πρόταση των ευρωομάδων του ΕΛΚ και της Αριστεράς και οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, παρουσία της ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
Η ολομέλεια θα συζητήσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη 19 Απριλίου, σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για την απελευθέρωσή τους.
 

Η σύνδεση της επιστροφής τους με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνέδεσε προ ημερών το θέμα της επιστροφής των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, με την απαίτηση της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, που κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν για συνεργασία στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
 
Όπως είχε δηλώσει σε ΜΜΕ της Τουρκίας ο Γιλντιρίμ, η Άγκυρα θεωρεί πως οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αθήνα έχουν αποδεδειγμένα συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ είχε υποστηρίξει ότι η Δικαιοσύνη της Τουρκίας θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται καθώς πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο.
 
«Εκείνοι έκαναν πραξικόπημα στην Τουρκία, σκότωσαν ανθρώπους, έβλαψαν μια χώρα. Τώρα αυτοί οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε κάτι. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη».