Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί επιθετική στάση. Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι Έλληνες ανέβασαν σημαία σε «αμφισβητούμενη» βραχονησίδα την οποία και κατέβασαν Τούρκοι. Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως «επιχείρησαν να βάλουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι. Οι ομάδες της Ακτοφυλακής παρενέβησαν και έχουν αφαιρέσει τη σημαία». Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση εκ μέρους της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε άμεσα τους ισχυρισμούς μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης του ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία», ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της διακιώματα. Την είδηση για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας διέψευσε και ο δήμαρχος Φούρνων, Ιωάννης Μαρούσης

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμαντίδης, που τόνισε την Τρίτη στο ΣΚΑΙ πως δεν υπήρξε θέμα κατεβάσματος ελληνικής σημαίας. «Δεν επιβεβαιώνεται καμία δραστηριότητα ούτε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ούτε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Δεν έγινε καμία δραστηριότητα από τουρκικής πλευράς, από εκεί και πέρα υπάρχει διερεύνηση όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το  σκηνικό της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα, ούτε την Τουρκία. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τα μόνα τετελεσμένα είναι το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε και η ίδια η Τουρκία και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτή είναι η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τη γείτονα χώρα και θα συμβάλλει και στην αποκλιμάκωση και όλα».

Περιπολίες του Λιμενικού γύρω από τους Φούρνους

Από το πρωί της Δευτέρας, σκάφη του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούν διαρκείς περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», που επικαλείται πηγές του Λιμενικού, στόχος των περιπολιών είναι να αποφευχθούν οποιαδήποτε παρόμοια περιστατικά, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυναμιτίσουν το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Για ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο κάνει λόγο ο Κουβέλης

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε την Δευτέρα ότι «βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του Γιλντιρίμ. Παράλληλα, στάθηκε και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, δηλώνοντας με νόημα πως «Ερντογάν και Γιλντιρίμ, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι περίμενε περισσότερα στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από το ΝΑΤΟ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, δήλωσε ότι θα ήθελε η στάση τους να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής, ειδικά από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως η χώρα μας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για κορύφωση της έντασης. Υπενθυμίζεται ότι ο Στόλντενμπεργκ, ξεκαθάρισε  ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επέμβει καθώς «οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ».

Ο Μπαχτσελί ζητά εκλογές για «απαραίτητο μάθημα στους εχθρούς»

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και σύμμαχος του Ερντογάν, Νεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε να υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές για να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση στην Τουρκία.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2019, αλλά ο Μπαχτσελί ζητά να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου του 2018. «Ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε ένα απαραίτητο μάθημα στους εχθρούς της Τουρκίας είναι πηγαίνοντας σε εκλογές στις 26 Αυγούστου 2018, με ένα νέο πνεύμα νίκης. Αυτή είναι η πρόταση μας».