Την Τρίτη η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, να δηλώνει πως οι εργασίες για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό πρέπει να συνεχιστούν προς το συμφέρον των εταίρων και της ΕΕ.

Όπως υποστήριξε στη στρατηγική της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται ότι η ίδια η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη, μόλις αυτά ικανοποιήσουν όλες τις θεσμικές και δημοσιονομικές προϋποθέσεις. «Η ΕΕ πρέπει να είναι ισχυρότερη, πιο σταθερή και αποτελεσματικότερη, για να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ, η Κομισιόν τονίζει ότι το ζήτημα της ονομασίας της χώρας «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως», ενώ επισημάνθηκε πως οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ως προς την λύση του ζητήματος, κρίνονται ικανοποιητικές.

«Οι εποικοδομητικές συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών, αξιολόγησαν θετικά την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ τον Ιανουάριο του 2018, με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και μιας εθνικής οδού, και η προώθηση ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ με καθυστέρηση, ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Αντίθετος με τη διεύρυνση ο Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος με την προσχώρηση κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές εντός της Ένωσης πριν ξεκινήσουν συζητήσεις για την ένταξη νέων κρατών – μελών.

«Θα υποστηρίξω τη διεύρυνση μόνο αφότου υπάρξει εμβάθυνση και μεταρρύθμιση της Ευρώπης μας. Δεν θέλω να στραφούν τα Βαλκάνια προς την Τουρκία ή τη Ρωσία, αλλά ούτε θέλω μια Ευρώπη που, ενώ λειτουργεί με δυσκολία με 28 και αύριο με 27 μέλη, αποφασίζει παρ’ όλα αυτά να καλπάσει με 30 ή 32 μέλη κρατώντας τους ίδιους κανόνες».