Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Πρακτορείου Anadolou,  η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την απόφαση της ΕΕ να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ένωση υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζοντας πως «έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε τα Ίμια είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία, προσθέτοντας πως η ΕΕ δεν είναι αρμόδια να παίξει τον ρόλο του διαιτητή για τις διαφορές που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας.

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του “Kardak” (Ίμια) και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ένωση και για τη θέση της στο ζήτημα του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τα δεδομένα και παίρνει θέση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει σε αυτή την μονομερή και διαστρεβλωμένη εικόνα αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχει στρατηγική αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο αλλα και ότι δεν έχει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή». Υπενθυμίζεται ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους που η ΕΕ αποκλείει την ένταξη της Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Σήμερα (17-04-2018) δημοσιεύτηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και το Σχέδιο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση που εκπόνησε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς, έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε. Παρ’ όλο που έχουμε εξηγήσει αυτά τα ζητήματα επανειλημμένα και τα έχουμε τεκμηριώσει, η Επιτροπή δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη.

Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και τον λαό μας, συνιστά μια σημαντική ανεπάρκεια

Παρόλο που είναι νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι στην έκθεση της ΕΕ συμπεριλήφθηκαν αβάσιμοι ισχυρισμοί και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρωτίστως στοχεύοντας στην προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, τις σχετικές απειλές για την ασφάλεια και τα νομικά πλαίσια των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιοι γενικευμένοι ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που αναγράφονται στην έκθεση για την Τουρκία είναι απαράδεκτα.

Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, κρίνουμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK / PYD / YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, είναι λάθος και απαράδεκτο να αυτο-ορίζεται η ΕΕ ως “διαιτητής” ή “δικαστής” και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση -με το πρόσχημα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” – όσον αφορά στις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία.

Οι βραχονησίδες του “Kardak” (Ίμια), τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία.

Η στήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε.

Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντικατοπτρίζουν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, η οποία αποτελεί αφενός τη βασική αιτία της αποτυχίας της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αφετέρου καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το πώς εκμεταλλεύονται οι Ελληνοκύπριοιαπό την ένταξη στην ΕΕ για να εντείνουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

Η “Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς” που αναφέρεται στο Σχέδιο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση είναι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που αποσκοπεί στην εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής κατά της Τουρκίας και βασίζεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Έθεσε παράδειγμα για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία χωρίς να πληγούν πολίτες. Για την επιτυχία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να είναι συνεπής έναντι της τρομοκρατίας και να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πιστεύουμε ότι είναι λάθος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει διάκριση μεταξύ της Τουρκίας και των «Δυτικών Βαλκανίων» στο Σχέδιο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση. Η δημιουργία τέτοιων διαφοροποιήσεων μεταξύ των υποψήφιων για ένταξη χωρών αποτελεί παράδειγμα των διακρίσεων στις οποίες έχουμε υποβληθεί κατά τη διαδικασία προσχώρησής μας στην ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μηχανισμοί συνεργασίας και διαλόγου με την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ωστόσο, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι τέτοιοι μηχανισμοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ενταξιακή μας πορεία.

Παρατηρούμε την αντικειμενική και εποικοδομητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον διάλογο για την απελευθέρωση των βίζα και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και καλούμε τα άλλα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους για την οριστικοποίηση αυτών των θεμάτων. Για τον σκοπό αυτό, η Τουρκία έχει κάνει αυτά που της αναλογούν.

Είναι άστοχος ο ισχυρισμός της ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη τη στιγμή που η ΕΕ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή μας πορεία με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια.

Εν ολίγοις, η έκθεση απέχει πολύ από την κατανόηση της τουρκικής πραγματικότητας και, ως εκ τούτου, δεν εξυπηρετεί το σκοπό της. Επιπλέον, θέτει τα αθέμιτα συμφέροντα των προφανών μελών της σε μια καθολική έννοια, όπως το κράτος δικαίου, και επομένως αρνείται τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ.

Παρά την αρνητικότητα στην προσέγγιση της ΕΕ, η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα. Δεδομένου αυτού, η έκθεση για την Τουρκία και το Σχέδιο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση θα αξιολογηθούν σε συντονισμό πρωτίστως με το Υπουργείο της ΕΕ και τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Θα γίνει εποικοδομητική κριτική στα έγγραφα αυτά και στη συνέχεια οι απόψεις και τα συμπεράσματά μας θα διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Γελοίοι» οι ισχυρισμοί της Τουρκίας κατά τον Γιουνκέρ

Την αναστροφή του κλίματος για την Τουρκία στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που χαρακτήρισε ως «γελοίο» τον τουρκικό ισχυρισμό πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη γειτονική χώρα. Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.
 
Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε όσα είχε πει και στη Βάρνα παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπενθύμισε ότι είχε ζητηθεί από τότε η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών πριν το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα. Επί λέξει, σημείωσε πως «όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δύο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο».
 
Ακολούθως, στο πλευρό του Ζ.Κ. Γιουνκέρ στάθηκε με το σχόλιό του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».
 
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 και 23 Μαρτίου 2018), από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές (Παπαδημούλης, Μαριάς) έθιξαν -μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη- εκ νέου το θέμα την παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.