«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν έκαναν περιπολία στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα για το φαινόμενο της παράνομης εισόδου στη χώρα κατόπιν ενεργειών διακινητών. Διακινητές έψαχναν την ώρα που συνελήφθησαν» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι τα δύο στελέχη αυτά είναι και στελέχη του ΝΑΤΟ. «Και βεβαίως το NATO έχει ευθύνη» συμπλήρωσε, προτού επιτεθεί προσωπικά στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
 
«Κανέναν δεν μπορεί να ικανοποιεί η εικόνα του ΓΓ του ΝΑΤΟ του, Γενς Στόλτενμπεργκ, να ακούει στωικά τις προκλήσεις εκ μέρους του τούρκου αξιωματούχου» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, και ξεκαθάρισε ότι η κράτηση των δύο στελεχών των ενόπλων δυνάμενων δεν είναι διμερές θέμα αλλά είναι ζήτημα της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Είναι διεθνές θέμα, θέμα δικαίου θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Παράλληλα, ο υπουργός επέμεινε στον χαρακτηρισμό που προσέδωσε από την πρώτη στιγμή στην κράτηση των δύο στρατιωτικών, υπογραμμίζοντας πως «μακάρι να είχα διαψευστεί. Τους ανέφερα από την πρώτη στιγμή ως ομήρους διότι η Τουρκία έχει όμηρο, όχι μόνο τους Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά και ένα πάστορα Αμερικανό πολίτη, που είναι καταδικασμένος σε ισόβια με διάταγμα που προέβλεπε την ανταλλαγή του με τον Γκιουλέν».
 
Ακολούθως, ο υπουργός Άμυνας τοποθετήθηκε σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, που την ημέρα της κηδείας του Έλληνα πιλότου που έχασε τη ζωή του με την πτώση του στρατιωτικού αεροσκάφους στα ανοιχτά της Σκύρου, που έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο» με την Τουρκία.
 
«Όλοι περιμένουν την διαμόρφωση μίας εθνικής θέσης ιδιαίτερα όταν η πατρίδα προκαλείται από κάποιον που έχει ξεκινήσει ένα υβριδικό πόλεμο», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε «πράγματι ο κάθε πολιτικός έχει την δυνατότητα να κάνει δηλώσεις. Ρωτήθηκα για την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Φ. Κουβέλη περί ακήρυχτου πολέμου και αν καλύπτει το ΥΕΘΑ. Η δήλωση έγινε μετά την κηδεία του Γιώργου Μπαλταδώρου που έπεσε με το Μιράζ εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Ήρωας εν καιρώ ειρήνης. Αυτό είναι ο ακήρυκτος πόλεμος στον οποίο αναφέρθηκε ο Φ. Κουβέλης».
 
«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον ψυχολογικό πόλεμο. Είμαστε μία ασφαλής χώρα που βγαίνει από την κρίση και προχωράμε παρά τις αντίθετες πολιτικές απόψεις μας» τόνισε ο Π. Καμμένος, συμπληρώνοντας «ο πόλεμος αυτός γίνεται για να πληγεί η χώρα. Να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είναι τουρκικό σήριαλ οι διάφορες ειδήσεις που διαρρέονται από μπλογκ καλοπροαίρετα ή μη – δεν είναι όλα καλοπροαίρετα».
 
Επιπροσθέτως, ο υπουργός Άμυνας σχολίασε κρατόντας αποστάσεις το περιστατικό τοποθέτησης της σημαίας στη νήσο Ανθρωποφάς από τους τρεις νεαρούς, τονίζοντας πως «ο όρκος που δίνουν είναι να φυλάττουν τις σημαίες και αυτό πράττει ο στρατός και οι πολίτες. Όμως εκείνος που βάζει μία σημαία στην πλάτη θα πρέπει να την υπερασπιστεί. Ή να ενημερώνει τον στρατό και να τους δώσουμε δύο G3 να την υπερασπιστούν οι ίδιοι».
 
«Όποιος παίρνει την σημαία πρέπει να διασφαλίσει ότι θα την υπερασπιστεί μέχρι το τέλος με το αίμα του». «Η προβολή της εθνικής κυριαρχίας είναι πράξη που εκείνος που την κάνει πρέπει να την υπερασπιστεί» σημείωσε ο Π. Καμμένος, διαμηνύοντας πως «οι προβλεπόμενες σημαίες έχουν μπει εκεί που πρέπει και τις υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στρατός έθνος πολίτες».