Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, αστυνομικοί στην Καλιφόρνια σκότωσαν στις 5 Απριλίου τον 26χρονο Αφροαμερικανό Ντιάντε Γιάρμπερ, ο οποίος βρισκόταν με μέλη της οικογένειας του σε σταθμευμένο αυτοκίνητο έξω από σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας είχε προηγηθεί κλήση για «ένα ύποπτο όχημα στο πάρκινγκ». Παράλληλα, υποστήριξε ότι όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν για τον έλεγχο, ο Γιάρμπερ προσπάθησε να διαφύγει χτυπώντας με το αυτοκίνητο του ένα περιπολικό και στη συνέχεια προσπάθησε να επιταχύνει, πριν οι αστυνομικοί τον πυροβολήσουν 20 φορές προς το μέρος του.

Ο δικηγόρος του Γιάρμπερ, Λι Μέριτ, υπογραμμίζει πως ο 26χρονος δεν ήταν οπλισμένος και δεν αποτελούσε απειλή με κανέναν τρόπο. «Είδαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο μαύρους ανθρώπους παρκαρισμένο από το κατάστημα και αποφάσισαν πως ήταν ύποπτο και ξεκίνησαν να πυροβολούν. Η κατάχρηση της εξουσίας των αστυνομικών είναι κάτι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Κάτι ασύλητο».

Η αδελφή του θύματος, Ρούμπι Χόκινς, τονίζει πως πρέπει να αποδοθούν κατηγορίες για δολοφονία στους αστυνομικούς. «Είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες, είναι νταήδες με αστυνομικά σήματα. Είναι από τα περιστατικά που τα συναντάς συνέχεια, αλλά δεν σκέφτεσαι ποτέ ότι θα κλάψεις για έναν αγαπημένο σου που σκοτώθηκε από την αστυνομία».

Ο Ντέιλ Γκαλίπο, δικηγόρος 23χρονης που βρισκόταν στο όχημα και τραυματίστηκε από τα αστυνομικά πυρά, δήλωσε ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία ο Γιάρμπερ ήταν άοπλος και δεν υπήρχε λόγος για να τραβήξουν οι αστυνομικοί τα όπλα τους. Ο Μέριτ εκτίμησε πως ο Γιάρμπερ χρησιμοποίησε ως ασπίδα το σώμα του προκειμένου να προστατεύσει τους υπόλοιπους που βρισκόντουσαν στο αυτοκίνητο. Δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έβαλαν με το ζόρι την 23χρονη στο αυτοκίνητο και της συμπεριφέρθηκαν ως ύποπτη, προτού της επιτρέψουν να λάβει ιατρική περίθαλψη.