Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει. Παράλληλα, επιθυμούν να δώσουν περισσότερο χρόνο στο ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει το αν τελικά θα συμμετέχει έστω και την τελευταία στιγμή στο τρίτο μνημόνιο. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχει ενεργά αν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, ενώ ζητά και ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Το Ταμείο επιμένει στο θέμα του χρέους και ζητάει μεγάλη απομείωση για να συνεισφέρει στο πρόγραμμα, ενώ οι Ευρωπαίοι που είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενοι αυτό επιθυμούν έστω και την τελευταία στιγμή το ΔΝΤ να μπει στο μνημόνιο.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η τελική συμφωνία

Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το χρέος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στη Σόφια και μέχρι τις αρχές Μαϊου να είναι όλα έτοιμα για να μπορέσει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναβολής της τελικής συμφωνίας για τον Ιούνιο, κάτι που θα επιφέρει και παράταση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει ασαφές εάν μια τέτοια παράταση θεωρείται ουσιαστική αλλαγή στους όρους του μνημονίου, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσει και η γερμανική Βουλή.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προχώρησε την Τετάρτη στην αναθεώρηση των προβλέψεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών μελών του (Fiscal Monitor), το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στην Ελλάδα  διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερο από το 1,7% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς έφτασε το 3,7% του ΑΕΠ. Παράλληλα, αναθεωρεί προς τα πάνω και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, εκτιμώντας πως θα είναι υψηλότερο από το 2,2% που είχε προβλέψει στην προηγούμενη δημοσιοποίηση των προβλέψεών του, στο 2,9% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να φέρνει πιο κοντά τις προβλέψεις του με εκείνες της Κομισιόν και των στόχων του τρίτου μνημονίου, που το θέλουν στο 3,5%  του ΑΕΠ για το 2018, όμως το χάσμα παραμένει. Κατά δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, κυβερνητικές πηγές περίμεναν μία τέτοια διόρθωση, θεωρώντας πως αυτή θα κάμψει τις απαιτήσεις για την πρόωρη ενεργοποίηση του κόφτη των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019, ο οποίος είχε στόχο την εξοικονομηση 1% του ΑΕΠ για κάθε έτος.

Μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου, κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν πως διαψεύστηκαν όσοι «εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής».  Παράλληλα, επισήμαναν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την  ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο. «Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι».

Το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι δανειστές ζητούν ιδιαίτερα αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, αυστηρότερη σε σχέση με αυτή που επιβλήθηκε σε Ιρλανδία και Πορτογαλία όταν ολοκλήρωσαν τα δικά τους μνημόνια. Οι περισσότεροι δανειστές είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα

Τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, έρχονται σε αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το Καστελόριζο ότι η Ελλάδα ξεπερνά τις δυσκολίες και η έξοδος από το μνημόνιο και τα προγράμματα θα είναι καθαρή χωρίς αμφισβήτηση.

«Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη, για την καθαρή – όσο και ο ουρανός του Καστελόριζου – έξοδο από την επιτροπεία και τα προγράμματα, από μία δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. Όπως έχει αποδείξει αυτός ο τόπος και ο ελληνικός λαός, στα δύσκολα ενώνεται και καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Τα δύσκολα κάποια στιγμή τελειώνουν. Το ίδιο συνέβη και τώρα.

Μέσα από αγώνες και θυσίες η Ελλάδα καταφέρνει να στέκεται όρθια και να ξεπερνά τις δυσκολίες. Τώρα που πραγματικά βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε λιμάνι απάγγειο και ασφαλές μπορουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο ταξί με πυξίδα τις ανάγκες αυτού του τόπου και τα όνειρα του λαού. Η Ελλάδα της νέας εποχής οφείλει να έχει ως θεματική αξία την κοινωνική δικαιοσύνη και στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί παρά να είναι η δίκαιη ανάπτυξη, δίκαιη και σε γεωγραφικό επίπεδο».