Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου των οκτώ Τούρκων αξιωματικών είναι ελεύθερος, με αυστηρότατους, ωστόσο, περιοριστικούς όρους, ενώ για τους άλλους επτά, οι διαδικασίες ασύλου φέρονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, το ΣτΕ «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του». Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση, το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον Τούρκο αξιωματικό.
 
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει την απόφασή του.
 
Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση έρχεται μετά από την αίτηση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό, και συνεπώς αυτός να μην απελευθερωθεί.
 
Υπενθυμίζεται ότι στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί άσυλο, αλλά η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μετά από αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
Πλέον, οι οκτώ αναμένουν τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της κυβέρνησης κατά της ίδιας απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών που τους παρείχε άσυλο, η οποία θα συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
 
Ακόμη, η απόφαση αναφέρει πως «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».
 
Παράλληλα, στην απόφαση σημειώνεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (σ.σ. χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας, οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».
 
Τέλος, οι δικαστές σημειώνουν πως η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική, και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους». Μάλιστα, η απόφαση επικαλείται απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».