Ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τα όσα προβλέπονται για το επόμενο διάστημα έκανε ο Πιέρ Μοσκοβισί και κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Πέτερσον για την Διεθνή Οικονομία στην ΟυάσιγκτονΝέα, μέρος της οποίας μετέφερε  ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
 
Ο Γάλλος υπογράμμισε πως στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να ικανοποιηθούν τέσσερις προϋποθέσεις, για τα οποία «δουλεύουμε μαζί (σ.σ. με την Ελλάδα) και ελπίζω ότι θα είναι κάτι περισσότερο από ένα όνειρο θερινής νυκτός. Μια συνολική συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για μια πραγματικά επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο».
 
Κατά τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, «όλοι οι εταίροι πρέπει να εργαστούν για την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης. Ελπίζω η αποστολή της αξιολόγησης στις αρχές του ερχόμενου μήνα να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία που μπορεί να εγκριθεί από τον Μάιο».
 
Ο Π. Μοσκοβισί υπογραμμίζει και πάλι πως είναι απαραίτητη μία «μεταπρογραμματική συμφωνία που θα στηρίζει την συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει αποδεκτές από την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα νέο πρόγραμμα μεταμφιεσμένο. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω εγώ».
 
Ακόμη, ο Γάλλος τονίζει πως «χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική που να έχει σχεδιαστεί και να ανήκει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει τώρα να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αυτή τη στρατηγική στο Eurogroup  της Σόφιας την επόμενη εβδομάδα».
 
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, τονίζει πως «φυσικά, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με ένα ισχυρό σύνολο δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής μας στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα».
 
«Αυτό που θέλουμε, είναι να γίνει η Ελλάδα μια κανονική οικονομία πάλι, πλήρως υπεύθυνη για τις δικές της υποθέσεις, και σταθερά αγκυροβολημένη στην καρδιά της ευρωζώνης», φέρεται να δήλωσε επίσης, σύμφωνα με την Καθημερινή, τονίζοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει γίνει το σύμβολο της κρίσης της ευρωζώνης και νιώσει το οικονομικό και κοινωνικό της αντίκτυπο τόσο έντονα όσο η Ελλάδα για αυτό και «το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει και την κρίση αυτή έστω και συμβολικά».

Κομισιόν: Εργασία επάνω στην «καλή πρόοδο»

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που μιλούν για μία ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επ' αυτού. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Κομισιόν επικεντρώνει την προσοχή της στη συνεργασία με τους εταίρους της «για να χτίσει» πάνω στην «καλή πρόοδο» που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φέτος το καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Εξάλλου, σχετικά με την πρόσκληση που έχει απευθυνθεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ θεωρεί «μεγάλο προνόμιο» αυτήν την πρόσκληση.