«Η ποικιλία των απόψεων πρέπει να μας εμπλουτίζει και όχι να μας ενοχλεί. Μέχρι τα μέσα του έτους θέλουμε από κοινού να καταθέσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία μία ανοιχτή συζήτηση και ότι «χρειαζόμαστε στο τέλος την βούληση και την δυνατότητα για συμβιβασμό, προκειμένου να δώσουμε κεντρικές απαντήσεις για τους πολίτες της Ευρώπης στις παγκόσμιες προκλήσεις».

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει καλά αποτελέσματα σ' ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, και ότι είναι αισιόδοξη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
 

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την κοινή εξωτερική πολιτική, την περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της τραπεζικής ένωσης.
 
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «ζούμε σε μια μοναδική στιγμή της ευρωπαϊκής περιπέτειας» και ζήτησε «μια πιο σαφή συγκατάθεση για τις μεταρρυθμίσεις, αντί να μπλέκουμε με τις λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε για το ένα ή το άλλο εργαλείο, αλλά να είμαστε σίγουροι ποιον στόχο θέλουμε να πετύχουμε».
 
Οι δύο τους υπογράμμισαν ότι θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν, έστω την τελευταία στιγμή, και τον πιθανό εμπορικό πόλεμο ΕΕ-ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η διατλαντική σχέση συνεργασίας. «Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι ενας μεγάλος θησαυρός, τον οποίο θέλουμε, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων, να καλλιεργήσουμε και να φροντίσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ, ενώ ο Ε. Μακρόν αποκάλυψε ότι, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων και των δυο τους στην Ουάσιγκτον, θα επεξεργαστούν ένα κοινό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις τον Ιούνιο, όπως επανέλαβε ο Μακρόν.