«Η Γαλλία πιστεύει στην κοινή πολιτική Άμυνας στην Ευρώπη. (…) Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι η Γαλλία βρίσκεται τώρα και θα βρίσκεται κάθε στιγμή δίπλα σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης δέχεται επίθεση στην εθνική της κυριαρχία. Είναι η θέση που πήραμε δίπλα στη Βρετανία στην υπόθεση Σκριπάλ, δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο – και μίλησα πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωνε την περασμένη Τρίτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
 
Λίγες ημέρες αργότερα, έρχεται το δημοσίευμα της Καθημερινής και η επιβεβαίωση του Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσουν τι σήμαινε η αποστροφή του Γάλλου πως «εχουμε πάντα αυτή τη θέση, γιατί βρίσκεται στην καρδιά της κοινής μας, ευρωπαϊκής κυριαρχίας να έχουμε μεταξύ μας αυτή την αλληλεγγύη».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον ερχόμενο Αύγουστο κιόλας, η Γαλλία πρόκειται να παραχωρήσει στο Πολεμικό Ναυτικό δύο φρεγάτες τύπου FREM, απόρροια της πρόσφατης επικοινωνίας σε επίπεδο επιστολών, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και σε επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παραχώρηση θα γίνει με χρονομίσθωση (leasing) και παρουσιάζεται ως ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον μεγαλύτερο έμπορο όπλων στην Ευρώπη.
 
Την είδηση, όχι μόνο επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, αλλά αποκάλυψε πως σε δεύτερο χρόνο, η Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει ακόμα δύο φρεγάτες, αυτή τη φορά με αγορά άλλου τύπου και όχι με leasing. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ, πρόκειται για μία ακόμα τύπου FREM, καθώς και μία ακόμη υπερσύγχρονης τεχνολογίας, όπως ανέφερε.
 
«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Μελετάτε ένα δεύτερο στάδιο και άλλης αγοράς – μάλλον όχι με leasing» ανακοίνωσε ο Φ. Κουβέλης, προσθέτοντας πως οι δυο φρεγάτες είναι σε θέση να πλεύσουν εντός του προσεχούς καλοκαιριού.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα παραπάνω, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλιστικών. Πρέπει να υπηρετεί συνεχώς μια διαδικασία ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δύναμης», ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει πως «η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην κούρσα των εξοπλισμών». Σημειώνεται πάντως πως μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το αντίτιμο για τις αγορές αυτές, ούτε τα αντισταθμιστικά οφέλη.
 

Πλήρως εξοπλισμένες και μάχιμες

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, οι δύο φρεγάτες που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα το καλοκαίρι θα παραχωρηθούν με leasing, και θα είναι έτοιμες να στελεχωθούν από τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού άμεσα. Μάλιστα, τονίζεται στο σχειτικό ρεπορτάζ πως «τα νέα πλοία θα είναι απολύτως μάχιμα», καθώς και πως θα έχουν πλήρη εξοπλισμό, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας για το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREM, η Ελλάδα θα παραλάβει επίσης το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που όπως αναφέρεται, συνιστά μία μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, η εν λόγω φρεγάτα προορίζεται κυρίως για ανθυποβρύχιο πόλεμο, ενώ διαθέτει αναβαθμισμένες δυνατότητες αεράμυνας.
 
Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο του δημοσιεύματος, αναφέρει πως οι Γάλλοι θα προχωρήσουν επίσης στην προμήθεια πυραύλων τύπου EXOCET στην Ελλάδα, έως ότου ανακυκλωθούν οι υφιστάμενοι ελληνικοί.
 
Δείτε το βίντεο της κατασκευάστριας εταιρείας όπλων για το Belh@rra: