Μιλώντας από τις ΗΠΑ, όπου και πραγματοποιείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, ο πρώην εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα για το ελληνικό μνημόνιο, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο θα πρέπει να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Ταμείου άμεσα. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει, το καθιστούν δύσκολο».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η εφαρμογή ορισμένων μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να μετατεθεί για μετά το πρόγραμμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος μηχανισμός, που θα το διασφαλίζει απολύτως. Σύμφωνα με τον Τόμσεν, το σημαντικότερο για την περίοδο μετά τον Αύγουστο δεν είναι το αν θα επιβληθεί προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά το αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβληθεί.

Ο Τόμσεν ανέφερε πως το ζητούμενο για το Ταμείο δεν είναι μόνο το να πετύχεις κάποιους συγκεκριμένους φορολογικούς στόχους, αλλά και ο τρόπος που θα το κάνεις. Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στον τρόπο επίτευξης των στόχων είχε κάνει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον περικοπές.

«Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο με τους δικούς του όρους.