Το ΣτΕ αποφάσισε προ ημερών ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο και μετά θα μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς στα νησιά όπου καταφθάνουν. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση, όσοι βρίσκονται ήδη σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό.

Η απόφαση αναφέρει ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας των προσφύγων δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά πρέπει όμως για να επιβληθεί ο περιορισμός, να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο. Η απόφαση ελήφθη λόγω του πολύ μεγάλου πληθυσμού ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές για να φιλοξενηθούν, με αποτέλεσμα πολλοί να ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε δυσφορία στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Euractiv, επικαλούμενο δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κομισιόν. «Η προοπτική νέων αφιχθέντων  που θα μπορούν γρήγορα να φτάνουν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να εγκαταλείπουν την Τουρκία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ προβληματίζεται μπροστά στο ενδεχόμενο του να προσπαθήσουν οι πρόσφυγες να περάσουν σε άλλες χώρες της Ένωσης, λόγω της ελευθερίας που τους δίνεται να κινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν πετύχει να σταματήσουν τις ροές μέσω του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Εάν νέοι αιτούντες είναι ελεύθεροι να κινηθούν, θα μπορούσε κανείς να αναμένει ένα νέο κύμα προς τις πιο εύπορες χώρες της ΕΕ».