Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το ενδεχόμενο μιας εμπορικής συμμαχίας με ΕΕ – ΗΠΑ πάγωσε, με σκοπό η Ένωση να προσπαθεί να βρει αλλού συμμάχους και να σφραγίσει συμφωνίες με άλλες χώρες. Η ΕΕ και το Μεξικό διαπραγματεύονταν τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από εικοσιένα χρόνια και καλύπτει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα.
 
«Με τη συμφωνία αυτή, το Μεξικό εντάσσεται με τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη στον αυξανόμενο κατάλογο των εταίρων που επιθυμούν να συνεργαστούν με την ΕΕ για την υπεράσπιση ανοικτών, δίκαιων και βασισμένων σε κανόνες εμπορικών συναλλαγών» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters.
 
Για το Μεξικό, μια συμφωνία με την ΕΕ αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησης του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, το 80% των εξαγωγών του Μεξικού προορίζονται για τις ΗΠΑ.
 
Μια νέα συμφωνία επειγόταν δεδομένης της απόφασης του Ντ. Τραμπ να ξαναγράψει τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής.
 
Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές θα συνεχίσουν ώστε να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει βγει το τελικό κείμενο της απόφασης.