Σε ανακοίνωση του, ο ΟΑΧΟ διευκρίνισε ότι πραγματοποίησε επίσκεψη σε μια από τις περιοχές της Ντούμα «για τη συλλογή δειγμάτων για ανάλυση σε σχέση με ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων στις 7 Απριλίου 2018».
 
Τα δείγματα που συλλέγονται θα αναλυθούν σε εργαστήρια του ΟΑΧΟ, τα οποία θα ακολουθήσουν από μια έκθεση με βάση τα αποτελέσματα και άλλες πληροφορίες και υλικά που συλλέγονται από την ομάδα, οι οποίες θα υποβληθούν στα κράτη μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα για εξέταση.
 
Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν σήμερα και άλλες πληροφορίες και υλικό που έχει συλλέξει η ομάδα, θα συνταχθεί η έκθεση του Οργανισμού που θα υποβληθεί κατόπιν στα μέλη του. Η ομάδα του ΟΑΧΟ θα προσπαθήσει να καθορίσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Ντούμα και ποιου είδους. Δεν έχει εντολή όμως να καθορίσει ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για την επίθεση.

Οι επίσκεψη του Οργανισμού στη συριακή πόλη είχαν καθυστερήσει λόγω ομάδα ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε επισκεφτεί την περιοχή, δέχτηκε πυρά από αγνώστους. Γι' αυτό τον λόγο δε θεωρούνταν ασφαλές οι ερευνητές του ΟΑΧΟ να επισκεφτούν την περιοχή.