Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η επίθεση ξεκίνησε μετά  από την υποστολή της σημαίας, τελετή που γίνεται κάθε Κυριακή βράδυ στο νησί. Οι περίπου 200 ακροδεξιοί κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς, απαιτώντας να αποχωρήσουν οι προσφυγές και μετανάστες που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες συγκεντρωμένοι στην πλατεία. Πέταξαν μπουκάλια με νερό και μια φωτοβολίδα στα οποία οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνο.

Οι ακροδεξιοί συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, πετώντας τους πέτρες. Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν απαντούσαν στις προκλήσεις των ακροδεξιών, ενώ μάζεψαν τη φωτοβολίδα και την έριξαν στη θάλασσα ώστε να αποφευχθεί φωτιά. Είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Η αστυνομία στάθηκε ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους ακροδεξιούς, οι οποίοι στη συνέχεια άναψαν κάδους σκουπιδιών και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, πετώντας πέτρες εναντίον τους αλλά και εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους έσπευσαν να στηρίξουν αλληλέγγυοι κάτοικοι του νησιού. Η επίθεση των ακροδεξιών διήρκησε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε πρόσφυγες που κινούνταν μέσα στην πόλη. Περίπου 35 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά από την επίθεση, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για προσαγωγές ακροδεξιών.


Το πρωί της Δευτέρας η αστυνομία επιβίβασε με τη βία τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου να τους μεταφέρει στον καταυλισμό της Μόριας. Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς από την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί, αλλά και για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας.