Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Β. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αν θέλει να υπάρξουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ε.Ε. και χρειάζεται πρώτα απ’ όλα η ελληνική κυβέρνηση να παραμένει στον “σωστό δρόμο” αλλά και ξεκάθαρα σήματα από τους εταίρους της. Αν υπάρχουν συζητήσεις για πισωγυρίσματα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή για έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, τότε αυτό θα εξαλείψει την εμπιστοσύνη των αγορών και η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα γίνει πιο δύσκολη και πιο ακριβή.

Είναι σημαντικό η Ελλάδα να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι θα συνεχίσει την τήρηση των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων και τους δημοσιονομικούς στόχους, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει το χρέος της με ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς. Αν υπάρχουν πισωγυρίσματα, η χρηματοδότηση του χρέους της χώρας θα είναι λιγότερη ευνοϊκή και με τόσο υψηλό χρέος όπως της Ελλάδας μπορεί η κατάσταση να γίνει προβληματική».

«Να μείνετε στον σωστό δρόμο»

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, ο Ντομπρόβσκις στάθηκε στην συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδείξει η χώρα, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που της έχουν επιβληθεί, προκειμένου να πείσει εκτός από τις αγορές και το ΔΝΤ.

«Το ελληνικό πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, προετοιμαζόμαστε για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Είναι πολύ σημαντικό οι αγορές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μείνει στον σωστό δρόμο, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και  διατηρώντας τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και το ΔΝΤ όσον αφορά το μήνυμα που θα στείλει στις αγορές. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο σημείο».

«Να συνεχιστούν τα υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων»

Ερωτηθείς για την μετάβαση στην «μεταμνημονιακή περίοδο», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν θέσει οι δανειστές.

«Όπως κάθε χώρα που έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα προσαρμογής, έτσι και η Ελλάδα θα μπει σε μεταμνημονιακή επιτήρηση, λιγότερο έντονη από όταν ήταν σε πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα στοιχεία για να διατηρήσει αυτόν τον μηχανισμό είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς της στόχους, διατηρώντας υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι 3,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί σταδιακά».

Ζητά ξεκάθαρη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις

Σχετικά με το αίτημα χωρών της Ευρωζώνης για να ακολουθήσει η Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα τόνωνε την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά αν η κυβέρνηση απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να δεσμευτεί για τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

«Αυτό πρέπει να το ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση και δεν το επιθυμεί, γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στην επιτήρηση χωρίς την πιστωτική γραμμή. Η γραμμή αυτή δίνει περισσότερη εμπιστοσύνη στις αγορές για την ελληνική οικονομία. Αν θυμάστε, αυτό είχε συζητηθεί το 2014 με την τότε ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος. Τώρα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ζητήσει τέτοια γραμμή. Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντική την ξεκάθαρη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στη συνεχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος».