Από την Παρασκευή επισήμως η Unicef βρίσκεται χωρίς ελληνική εκπροσώπηση, καθώς ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της με την Εθνική Επιτροπή της χώρας.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της διεθνούς επιτροπής της Unicef είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία.

«Η UNICEF διακόπτει την συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις» σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης. 
 

Παράλληλα, όπως ανέδειξε δημοσίευμα του tvxs.gr, έπειτα από δύο πορίσματα, διαπιστώθηκαν, υπέρογκοι μισθοί, προσλήψεις συγγενών και φίλων και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Τμήμα της UNICEF.
 
Κατά το δημοσίευμα, το πρώτο πόρισμα, προέκυψε με πρωτοβουλία της νέας προέδρου της UNICEF Ελλάδας Σοφίας Τζιτζίκου, η οποία όπως είπε μιλώντας tvxs.gr προβληματίστηκε βλέποντας τους υψηλούς μισθούς των στελεχών. Κατόπιν, το πόρισμα εστάλη στα κεντρικά της UNICEF στην Γενεύη απ’ όπου και διατάχτηκε νέα έρευνα η οποία έδωσε επιπλέον ευρήματα.
 
Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, πλέον ο φάκελος είναι στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για το αν και ποιες διώξεις θα ασκήσει. Όσο για το μέλλον της Ελληνικής Unicef: «Θα παγώσει προσωρινά το τμήμα με την έννοια ότι θα σταματήσουν οι δράσεις με τη μορφή που έχουν σήμερα. Στόχος μας είναι η εξυγίανση καθώς η UNICEF κάνει σπουδαία δουλειά διεθνώς και δεν θέλουμε να σταματήσει η δράση της στην Ελλάδα. Ούτε όμως να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο» όπως αναφέρει η ίδια.

Σημειώνεται πάντως πως η απόφαση του διεθνούς Οργανισμού έχει άμεση ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι «παγώνει» για τις επόμενες 60 ημέρες η λειτουργία της ελληνικής επιτροπής. Ωστόσο, όλες οι εκκρεμότητες και οι σχετικές δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί για το ερχόμενο δίμηνο, θα πραγματοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν κανονικά.
 

Παράλληλα, κατά το διάστημα των 60 ημερών, θα πληρώνονται κανονικά κι οι εργαζόμενοι στην ελληνική επιτροπή.