Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν δια της βίας, στις 05:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες από την κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και τους μετέφεραν με λεωφορεία στον καταυλισμό της Μόριας. Οι συγκεντρωμένοι αρνούνταν να απομακρυνθούν, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα και αποσπάστηκαν με τη βία από τους αστυνομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν προ ημερών στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν στον καταυλισμό της Μόριας.

«Κάψτε τους ζωντανούς»

Το βράδυ της Κυριακής ομάδα περίπου 200 ακροδεξιών επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Οι ακροδεξιοί φώναζαν «κάψτε τους ζωντανούς» και πετούσαν προς τους συγκεντρωμένους φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ σε ενίσχυση των προσφύγων και μεταναστών έσπευσαν αλληλέγγυοι. Καλέσματα για συγκέντρωση εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, είχαν γίνει νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής από την ακροδεξιά οργάνωση «Πατριωτική Κίνηση Λέσβου».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν ανάμεσα στους ακροδεξιούς και τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, βάζοντας στη μέση τις γυναίκες και τα παιδιά. Περίπου 35 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση. Τα σενάρια προσχεδιασμένης επίθεσης κατά προσφύγων και μεταναστών, προκύπτουν από κάλεσμα της «Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης» που την Κυριακή καλούσε μέσω Facebook στην υποστολή της σημαίας, αναφέροντας ότι είναι «έτοιμοι για όλα».


«Ξεκάθαρα προσχεδιασμένη επίθεση»

Αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε το βράδυ στην πλατεία μετά από κάλεσμα αλληλέγγυων, υπογραμμίζει στο ΤΡΡ ότι η επίθεση ήταν ξεκάθαρα προσχεδιασμένη. Καταγγέλλει ότι κάποιοι από τους επιτιθέμενους είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητα τους πολύ κοντά στην πλατεία, προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση σε πολεμοφόδια.

«Μπροστά από τα ΜΑΤ πέρασε άτομο που είπε θα πάμε να τους γαμήσουμε  και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στ αυτοκίνητο του προς την Ερμού. Είχαν κατέβει πολλοί συντονισμένα και είχαν παρκάρει κοντά στην πλατεία (που απέχει ελάχιστα από την πλατεία) για να έχουν πρόσβαση στα πολεμοφόδια τους.

Στη συνέχεια είδα άτομο να γυρνάει με μεγάλα γαλλικά κλειδιά και μπουκάλι, ενώ δεν τα είχε προηγουμένως πάνω του. Στο σημείο βρέθηκαν και άτομα με διακριτικά αθλητικών ομάδων που έλαβαν μέρος στην επίθεση. Ήταν ξεκάθαρα μια προσχεδιασμένη επίθεση και αυτό φάνηκε από το πόσοι ήταν συγκεντρωμένοι, ανάμεσα τους υπήρχαν άνθρωποι της νύχτας».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε στο σημείο ως αλληλέγγυος, οι αστυνομικές δυνάμεις αποφάσισαν να επέμβουν με δραστικό τρόπο μόνον όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στα άκρα. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν για να παραλάβουν τους τραυματίες, λόγω της επίθεσης των φασιστών.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Φασίστες μάς χτυπούσαν με πέτρες/τούβλα/μάρμαρα/κάδους/κροτίδες/μολότοφ/γαλλικά κλειδιά και ό,τι άλλο εργαλείο μπορεί να βρει κάποιος για να το χρησιμοποιήσει ως όπλο.

Στο κέντρο της πλατείας, όπου έπεφταν όλα αυτά, υπήρχαν γυναικόπαιδα.

Αφού καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην πλατεία δεν απαντούσαμε στις οποιεσδήποτε προκλήσεις των φασιστών, απλώς δυσανασχετούσαμε και φωνάζαμε ότι θα σκοτωθεί κόσμος, οι ΜΑΤάδες γύριζαν προς τα εμάς και φώναζαν με εριστικό ύφος να σκάσουμε και να μην προκαλούμε και ότι είναι εκεί για να μας προστατεύσουν και αν φύγουν θα μας λιντσάρουν.

Ούτε καν συνθήματα δεν μας άφηναν να φωνάξουμε και πηγαίναμε με τα νερά τους. Οι κροτίδες και οι πέτρες έπεφταν βροχή από την πλευρά των φασιστών, εμείς κατά τα άλλα προκαλούσαμε. Είχαν εντολές (ακούστηκε άλλωστε πολλές φορές και από το CB τους) να μην κινηθούν εναντίον των φασιστών με σκοπό την προσαγωγή/σύλληψη παρά μόνο να τους διαλύσουν.

Οι φασίστες είχαν στήσει διάφορες εστίες φωτιάς-οδοφράγματα στην πλατεία και γύρω από αυτή μέχρι και τη Στοά Βεκρέλη, με σκουπίδια και κάδους.

Τα ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα προς εμάς είχαν την τιμητική τους, όμως δεν λυγίσαμε ούτε στιγμή.  Ενωμένοι όλοι αλυσίδες μέναμε στις θέσεις μας, αντιδρώντας μόνο όταν μας πετροβολούσαν.

Η αστυνομία, που ήταν απαθής σε όλο αυτό, παρά τις 4 φορές που τους κυνήγησε με χρήση κρότου λάμψης και δακρυγόνων, απλώς για να τους διαλύσει για λίγη ώρα, αποφάσισε να επέμβει με δραστικό σχέδιο λίγο πριν θρηνήσουμε θύματα!

Αφού απέκλεισε τους δρόμους προς την πλατεία μέσα από την αγορά, αποφάσισε επιτέλους να περιορίσει τους φασίστες μακριά από την πλατεία, αλλά δεν άργησε να ρίξει και σε εμάς δακρυγόνα επειδή απλώς αντιδράσαμε στον πετροπόλεμο φωνάζοντας ότι θα σκοτωθεί άτομο με τη διαταγή που είχαν να μην γίνουν συλλήψεις. (Βέβαια ας μην εθελοτυφλούμε, αν κάποια από αυτά τα γεγονότα τα προκαλούσαμε εμείς θα μας είχαν σαπίσει στο ξύλο και στο χημικό, μας το έδειξαν αυτό για ένα λεπτό έτσι κι αλλιώς).

Να σημειωθεί ξανά ότι δεν έγινε καμία κίνηση σύλληψης/προσαγωγής προς τους φασίστες. Όταν μίλησα με το ΕΚΑΒ υπήρχαν 20 σοβαρά τραυματίες (εν έχω ενημερωθεί εάν έχει αυξηθεί ο αριθμός).

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν κοντά μας γιατί δέχτηκαν και αυτά επίθεση από τους φασίστες και έτσι οι τραυματιοφορείς κράτησαν απόσταση ασφαλείας φοβούμενοι τη σωματική τους ακεραιότητα -όπως με ενημέρωσε το τηλέφωνο κέντρο (166).

Και έτσι αρκετοί αλληλέγγυοι με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν οι ίδιοι τους τραυματίες στα ασθενοφόρα».


ΚΚΕ: Προσχεδιασμένη η επίθεση των φασιστικών ομάδων

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό, καταγγέλλοντας πως η επίθεση των φασιστικών ομάδων ήταν προσχεδιασμένη. Υπογραμμίζει ότι είναι απαράδεκτος ο εγκλωβισμός τους στα ελληνικά νησιά και καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσά τους υπήρχαν μικρά παιδιά και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot. Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί.

Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες. Ακόμα ευθύνεται, γιατί δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα hot spots, από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες αξιοποίησαν το κάλεσμα που είχε προηγηθεί, για συλλαλητήριο στο χώρο ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στη Μυτιλήνη, υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, προκειμένου να προσδώσουν, στο έτοιμο σχέδιο βίας και τραμπουκισμών που είχαν κατά των προσφύγων, δήθεν πατριωτικό χαρακτήρα.

Για τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν ευθύνονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες, τους οποίους στοχοποιούν η ναζιστική ΧΑ και άλλοι αντιδραστικοί μηχανισμοί, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, που την ενθαρρύνει. Οι κίνδυνοι εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχεται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά, τη διαπάλη για το πως θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της ενέργειας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου να καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Να δυναμώσει την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων απ’ τα νησιά και συνολικά απ’ τη χώρα μας».

Συλλήψεις και παραδειγματική τιμωρία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η δολοφονική επίθεση ήταν προσχεδιασμένη από αλήτες ακροδεξιούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το νησί και τις παραδόσεις.

«Η χθεσινοβραδυνή επίθεση των παρακρατικών τραμπούκων, εναντίων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στην πλ. Σαπφούς δεν ήταν μια “αναμενόμενη ενέργεια” αποτέλεσμα της δυσφορίας, ή της ενόχλησης ή ακόμα, ίσως, και του θυμού, που μέρος των συμπολιτών μας αισθάνεται με την παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

“Ηταν μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη δολοφονική ενέργεια, από συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών, παρακρατικών εγκληματιών και αλήτικων στοιχείων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το νησί και τις παραδόσεις του. Όλοι αυτοί οι τραμπούκοι είναι γνωστοί όχι μόνο στις τοπικές αρχές, αλλά και σε όλους μας. Η απομόνωσή τους, είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες μας. Η σύλληψη και η παραδειγματική τους τιμωρία είναι το αναμενόμενο!»

Επισημαίνεται ότι στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Σύλληψη 120 προσφύγων και μεταναστών

Τη Δευτέρα η αστυνομία  στη Λέσβο προχώρησε σε σύλληψη 120 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονταν το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Σαπφούς που είχαν καταλάβει από την περασμένη Τρίτη, και δύο αλληλέγγυων.
 
Οι πρόσφυγες, που είναι στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου.
 
Οι συλληφθέντες, ανάμεσα τους και παιδιά, κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου ενώ η αστυνομία συλλέγει πληροφορίες από το διαδίκτυο ώστε να αναγνωριστούν οι ακροδεξιοί που συμμετείχαν στα επεισόδια της Κυριακής.