Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην οικονομική πορεία που βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ παράλληλα, έκανε λόγο για αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης με προτεραιότητες όπως «αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας και με την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».
 
Συγκεκριμένα, διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια, ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος ούτε η βρώμικη έξοδος. Αυτό που υπάρχει η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος». Σημείωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».

 
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την υπέρβαση της κρίσης είπε ότι «κάναμε καλά και δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο» και ότι «παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα».
 
«Καταφέραμε το μείζον: να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση» είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει ένα διπλό στόχο: την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και εκείνων που έχουν ανάγκη.
 
«Έχουμε μια κοινωνία και μία οικονομία που πατάνε ξανά στα πόδια τους. Οι πολίτες ξαναβρίσκουν δειλά δειλά τον τρόπο να είναι αισιόδοξοι. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, δεν θέλουμε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» σημείωσε.

 
Έκανε παράλληλα ειδική μνεία στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο το οποίο, όπως είπε, «έχει γραφεί λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις  που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015, αλλά έχει και ένα σαφές ευκρινές στίγμα των δικών μας προτεραιοτήτων».
 
Το στίγμα αυτό, συνέχισε, «έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας και με την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».
 
Την ίδια στιγμή όμως, όπως είπε, προβλέπει και την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας, ενός κράτους ανταποδοτικού.

 
«Δεν είναι το τέλος του κόσμου» η μη συμμετοχή του ΔΝΤ 

 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ζήτημα το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό. «Η ελληνική πλευρά έχει γίνει σαφής: βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου. Δεν θεωρούμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει τις αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».
 

«Αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

 
«Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την αυξημένη νευρικότητα το τελευταίο διάστημα της γείτονος Τουρκίας.

«Ταυτόχρονα», σημείωσε, «με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της».

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, απορρίπτοντας τα σενάρια για ανταλλαγή. «Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα. «Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές», είπε, για να σχολιάσει πως «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».