Η Eurostat γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 κινείται αισθητά υψηλότερα από τον μνημονιακό στόχο του 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επικαλείται η Eurostat το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και αγγίζει το 4%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως είναι ικανοποιημένος για το ότι η Ελλάδα υπερέβη για μια ακόμη φορά τους δημοσιονομικούς της στόχους. Υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών αποδίδει καρπούς, στηριζόμενος στο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ.

«Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν», ανέφερε ο Μοσκοβισί και δήλωσε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο στο κρίσιμο Eurogroup   της 21ης Ιουνίου.  «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για την ελληνική οικονομία, αποδεικνύουν ότι «οι άνευ προηγουμένου θυσίες του ελληνικού λαού, επί χρόνια, τώρα αρχίζουν να αποδίδουν».


Αναμένοντας την απόφαση του ΔΝΤ

Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που μέχρι στιγμής δεν συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο μνημόνιο. Αν και προ ημερών το Ταμείο προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων του για το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και το 2018, οι διαφορές με τους Ευρωπαίους παραμένουν.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 3,7% την πρόβλεψη του για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 εκτιμούσε στο 1,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, εκτιμώντας πως θα είναι υψηλότερο από το 2,2% που είχε προβλέψει στην προηγούμενη δημοσιοποίηση των προβλέψεών του, στο 2,9% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το Ταμείο αμφισβητεί τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάδας  και ζητά να υπάρξει μείωση του αφορόλόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αντί της 1ης Ιανουαρίου του 2020. Στο θέμα του χρέους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, προς το παρόν στο επίκεντρο είναι το “γαλλικό κλειδί”, δηλαδή ο μηχανισμός σύνδεσης των παρεμβάσεων με το ΑΕΠ. Το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση (και των δανείων του ESM) αλλά ακόμη δεν είναι σαφές ότι θα μετάσχει.