«Το Μεξικό, οι μεταναστευτικοί νόμοι του οποίου είναι πολύ σκληροί, θα πρέπει να σταματήσει τους ανθρώπους που περνούν από το Μεξικό με προορισμό τις ΗΠΑ. Μπορεί να το θέσουμε ως όρο για τη νέα συμφωνία της NAFTA. Η Χώρα μας δεν μπορεί να δεχτεί αυτό που συμβαίνει» έγραψε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τονίσει την αναγκαιότητα να χτιστεί ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού ενώ προειδοποίησε πως θα τερματίσει την ισχύ της NAFTA, με τα «καραβάνια» μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής να διασχίζουν το Μεξικό για να φτάσουν στις ΗΠΑ.
 
Ωστόσο, ο έλεγχος της μετανάστευσης δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες διαπραγματεύσεις για τη NAFTA, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ντ. Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συνδεθεί η επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης με θέματα που δεν έχουν καμία σχέση, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του αποφασίζει ανεξάρτητα τη μεταναστευτική πολιτική της.
 
Από μεριάς του ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο είπε ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή μιας αναθεωρημένης συνθήκης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά.