του Γιώργου Μουργή 

Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, η τραγωδία του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου συνεχίζεται χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.
 
Απάνθρωπες και παράνομες συνθήκες κράτησης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που βαφτίζονται άλλοτε hot spot και άλλοτε προαναχωρησιακά κέντρα, τιμωρητικές διοικητικές κρατήσεις και αιτήματα ασύλου που παραμένουν στις καλένδες της γραφειοκρατίας με ατελείωτους χρόνους αναμονής, αδικαιολόγητες απελάσεις μαζί με αδόκητους θανάτους, συνθέτουν το γενικότερο κλίμα απαξίωσης των ανθρώπινων ζωών αλλά και των κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.
 
Όσον αφορά, δε, στις συνθήκες υγιεινής, θέρμανσης, καθαριότητας, φαγητού, δυνατότητας επικοινωνίας και αξιοπρεπούς αντιμετώπισης, αυτές αποτελούν ανύπαρκτες συνθήκες στα όρια μια κλειστής φυλακής, απέραντης αποθήκης ψυχών, οι οποίες επιδεινώνονται κάθε μέρα και κρίνονται εντελώς ακατάλληλες εξαιτίας του υπεράριθμου αλλά και των νέων προσφυγικών εισροών.
 
Ταυτόχρονα, ακροδεξιοί εθνικιστές, χρυσαυγίτικοι θύλακες και νεοναζιστικά παρακλάδια σε ρόλο αγανακτισμένων πολιτών, εκμεταλλευόμενοι τις εύλογες διαμαρτυρίες προσφύγων πολέμου και μεταναστών, στήνουν με κάθε ευκαιρία μισαλλόδοξο, ρατσιστικό σκηνικό πολέμου.
 

Ψάχνοντας αφορμή να εκδιώξουν πρόσφυγες

 
Εχθές, λιγότερα από σαράντα άτομα ακροδεξιάς και χρυσαυγίτικης προέλευσης επιχείρησαν να στήσουν στη Μυτιλήνη μια νέα Νύχτα Κρυστάλλων εναντίον προσφύγων που ζητούν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί, σε μια προσχεδιασμένη – από τις μέχρι τώρα πληροφορίες – δολοφονική επίθεση.
 
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μεταξύ άλλων αναφέρει ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου, Θράσος Αβραάμ:
 
«Μετά το τέλος της καθιερωμένης υποστολής της σημαίας που γίνεται κάθε Κυριακή το απόγευμα στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου στην προκυμαία της πόλης, ομάδα γνωστών μελών της ΧΑ μαζί με διάφορους ακροδεξιούς -ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν σε δύο τοπικούς συνδέσμους φιλάθλων- κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς με σκοπό να προπηλακίσουν τους εκεί συγκεντρωμένους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στην πλατεία από την περασμένη Τρίτη και ζητούν να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου τους και να φύγουν από το νησί. Οι πρόσφυγες αμέσως σχημάτισαν έναν κύκλο και στη μέση έβαλαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να τα προστατέψουν. Λίγο αργότερα τα φασιστοειδή άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες, πέτρες, σιδερικά και κροτίδες μέσα στα γυναικόπαιδα. Οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είχαν σχηματίσει έναν κλοιό γύρω από τους πρόσφυγες άρχισαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους επιτιθέμενους. Τα φασιστοειδή έβαλαν φωτιά σε κάδους, έκαναν καταστροφές στα πεζοδρόμια και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων. Καθ’ όλη την διάρκεια αυτών των επεισοδίων, οι πρόσφυγες παρέμειναν στην πλατεία χωρίς να απαντούν στις επιθέσεις των ακροδεξιών. Οι επιθέσεις και καταστροφές συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς να υπάρξει ούτε μια σύλληψη, ούτε μια προσαγωγή από την αστυνομία. Τα ξημερώματα οι δυνάμεις των ΜΑΤ απομάκρυναν με τη βία τους πρόσφυγες που παρέμειναν αμετακίνητοι στην πλατεία και τους μετέφεραν στη Μόρια. Μέχρις ώρας δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των τραυματισμένων προσφύγων που έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από τις δολοφονικές επιθέσεις εις βάρος τους. Πληροφορίες μιλάνε για δεκάδες ανθρώπους.
 
»Η επίθεση αυτή ήταν καλά οργανωμένη και μεθοδευμένη εδώ και μέρες, καθώς υπήρχαν καλέσματα μέσω κοινωνικών δικτύων αλλά και μηνυμάτων στα κινητά.
Στις επιθέσεις αυτές έδωσαν τον τόνο άτομα νεαρής ηλικίας κυρίως προερχόμενα από χωριά του νησιού. Ανάμεσα στις άναρθρες κραυγές που έβγαζαν, κυριαρχούσε το “κάψτε τους” και πραγματικά αυτή ήταν η πρόθεση τους δεδομένου ότι πετούσαν φωτοβολίδες πάνω στις γυναίκες και τα μωρά. Η νύχτα αυτή που πέρασε, θα γραφτεί στην ιστορία του νησιού ως μια μεγάλη ντροπή».
 

Ο φασισμός δε χειραγωγείται – μόνο εξοντώνεται

 
Τα χθεσινά επεισόδια έρχονται να αποδείξουν δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ότι οι νεοφασιστικοί κύκλοι αποτελούν τη μήτρα της δημοκρατικής αποσταθεροποίησης, αλλά και το απότοκο του εθνικιστικού κλίματος που τελευταία τρέφεται από ανθρωποκτόνες δράσεις απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, γυναίκες και ανήλικα παιδιά.
 
Η επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου ενάντιά τους, όπως και ενάντια στους αλληλέγγυους, με τους νεογκοτζαμάνηδες να λειτουργούν ως παρακρατική παρέα με προαποφασισμένη τακτική και την πρόθεση να δολοφονήσουν, αποτελεί στοχευμένη ενέργεια, ενώ η μεθόδευση και η οργάνωση της επίθεσης με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη.
 
Η αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και η δράση τους εχθές, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το εάν αυτοί οι συγκεκριμένοι φασιστικοί κύκλοι επεδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί ώστε να «αξιοποιηθεί» το κάλεσμα που είχε προηγηθεί για συλλαλητήριο υπέρ της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της  Ανδριανούπολης, προσδίδοντας  δήθεν πατριωτικό χαρακτήρα στο στρατηγικό σχέδιο βίας, τραμπουκισμών και εξόντωσης που είχαν ετοιμάσει κατά των προσφύγων και των οικογενειών τους.
 
Αν κάποιους εξυπηρετεί η παρουσία των φασιστών στο πολιτικό σκηνικό, λειτουργώντας ως κόφτες εκλογικών ποσοστών ή όργανα του βαθέως κράτους, τότε οδηγούμαστε στην απόλυτη παραφροσύνη με ανεξέλεγκτες συνέπειες μιας κοινωνικής σύγκρουσης όπου από τη μία θα στήνονται Γκοτζαμάνηδες, Ρουπακιάδες, Λιακόπουλοι και Στεργιόπουλοι και από την άλλη νεκροί Λαμπράκηδες, Φύσσες και Λουκμάν.
 

Η πολιτική αλληλεγγύη θα τους τσακίσει σε κάθε γειτονιά

 
Το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να αντιληφθεί και να κατανοήσει ότι η πολιτική ανοχή στο φασιστικό μόρφωμα και τα μέλη του, το δικαστικό χάϊδεμά τους, η συγκάλυψη από φασιστικούς θύλακες εντός των σωμάτων ασφαλείας, το καθένα ξεχωριστά και όλα αυτά μαζί, οδηγούν μοιραία, όχι απλώς στο να σηκώσει κεφάλι το φίδι, αλλά και να μεταλλαχτεί σε λερναία ύδρα.
 
Καθώς η  Μόρια αποτελεί «το νέο Γκουαντάναμο», όπως την χαρακτηρίζουν και τη βιώνουν οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, η σημερινή κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη τόσο για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν στα νησιά μας τα ακροδεξιά πατριδοκάπηλα φασιστοειδή της Χρυσή Αυγής όσο και για τις συνέπειες από τον εγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους.
 
Ο άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών, όπως και η μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η διαδικασία έκδοσης ασύλου και το άνοιγμα των συνόρων για να κατευθυνθούν στη χώρα που επιθυμούν, αναγκάζοντας έτσι την Ε.Ε. να επανεξετάσει τα αδύναμα μέρη της συμφωνίας ως τη μόνη δημοκρατική διέξοδο, αποτελούν μονόδρομο.
Διαφορετικά, οι χθεσινές τραγικές εικόνες θα επαναλαμβάνονται με απρόβλεπτες συνέπειες και το φίδι του παρακράτους, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, που εκκολάφθηκε στη ζεστασιά του χρυσαυγίτικου ναζισμού και των νοσταλγών του, να καταπίνει αθώα θύματα.
 
Το χέρι στο συναπάντημα των κοινών αντιφασιστικών και αντιπολεμικών αγώνων που θα διακόψει αυτή την πορεία, συνθλίβοντας το κεφάλι του φιδιού, έχει δίπλα του το σύνολο της κοινωνίας που καλοδέχεται αθώα θύματα. Απαλύνοντας με την ανθρωπιστική και πολιτική αλληλεγγύη τον πόνο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, όπως έπραξαν οι πρόγονοι μας, επιβάλλεται κάθε τέτοια προσπάθεια να έχει αρωγό την πολιτική βούληση μακριά και πέρα από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα.
 
Αλλιώς, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών θα περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα της ανθρωποθυσίας και ο εκμαυλισμός της ανθρώπινης ύπαρξης και αξίας, ελέω των κατασκευασμένων κοινωνικών συγκρούσεων που εξυπηρετούν μόνο την ευρωπαϊκή διχαστική ρητορική μίσους και ρατσισμού όσων επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Γηραιά ήπειρο σε ένα γκετοποιημένο νεοναζιστικό φρούριο.