Στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι είναι μεταξύ άλλων και άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτό το άρθρο επί της ουσίας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι πολλοί με την κατάθεση του νομοσχεδίου έκαναν λόγο για παράθυρο για υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια, την ώρα που, ως προς την υιοθεσία, θετοί γονείς μπορούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, να γίνουν μόνον έγγαμα ζευγάρια και όχι ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ομόφυλα ή ετερόφυλα.
 

Οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εμφανίζονται να είναι τουλάχιστον δέκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του documentonews, ετοιμάζουν επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη, κατά την οποία, όπως υποστηρίζουν ανοίγει ο δρόμος για παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. 
 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, μεταξύ των αιτιάσεων που προβάλλουν οι βουλευτές κατά της ρύθμισης υποστηρίζουν πως είναι οι θρησκευτικές τους αντιρρήσεις.
 
Ήδη δημοσίως κατά της ρύθμισης έχει ταχθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται μέσα στην πρωτοβουλία των διαφωνούντων, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα.


«Tο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης»


Πάντως, δημοσίως υπέρ της ρύθμισης έχουν ταχθεί σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών ο Χρήστος Καραγιαννίδης και η Αννέτα Καββαδία, οι οποίοι με ξεχωριστές δηλώσεις τους, υπενθυμίζουν τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
«Είναι επίσης ώριμο να προχωρήσουμε και σε τομές όπως ο πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία», αναφέρει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (28ης & 29ης Ιουλίου 2017), στην οποία παραπέμπει η Α. Καββαδία.
 
«Ενημερωτικά το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης» γράφει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Καραγιαννίδης.