Υπενθυμίζεται πως οι δέκα, με εξαίρεση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρνήθηκαν να παραστούν στις συνεδριάσεις της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαρκτικής Εξέτασης για να καταθέσουν, ενώ τα μέλη της επιτροπής εκ μέρους Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχώρησαν από τις εργασίες της, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
 
«Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» καταλήγει το δεκασέλιδο πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS.
 
Στο πόρισμά της, η αξιωματική αντιπολίτευση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη ρητορική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία με το ξέσπασμα του σκανδάλου των παράνομων πληρωμών της Novartis, επαναλαμβάνοντας σε αρκετά σημεία του πορίσματος πως πρόκειται για «επιχείρηση σπίλωσης» των δέκα πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Την ίδια ώρα, υποστηρίζει πως η εξάλειψη του αξιόποινου της απιστίας συνιστά μεθόδευση που είχε ως μόνο στόχο την απαλλαγή «του μόνου πραγματικά εμπλεκομένου Κουρουμπλή».
 
Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία για την απόφασή της να μην εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, κατηγορώντας την επιτροπή πως με αυτόν τον τρόπο κατέστη οργανικό μέρος «της εξυφανθείσας από την κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης».
 
Κατά τη Νέα Δημοκρατία, ως προς την ουσία της υπόθεσης δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικήματος, ενώ στο στόχαστρό της μπαίνουν επανειλλημένως οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «δεν προέκυψαν, από την διαδικασία, ενδείξεις τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Εξάλλου, ουδέν αποδεικτικό στοιχείο σχετικό περιέχεται στη σχετική δικογραφία, πέραν των τριών μαρτυρικών καταθέσεων προσώπων – εμφανιζόμενων ως προστατευόμενων -, καταθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί είτε από τη Δικαιοσύνη, είτε από την Προανακριτική Επιτροπή και που από μόνες τους έχουν μηδενική αποδεικτική αξία, ως σαφώς ορίζει η Δικονομία. Ειδικώς δε, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στην υπό αξιολόγηση δικογραφία, δεν υφίσταται το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο ούτε καν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και εν γένει η παραμικρή έστω και ελάχιστη ένδειξη τελέσεώς του».
 
Τα βέλη της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνονται επίσης και στο ζήτημα της αρμοδιότητας της Βουλής, κατηγορώντας την πλειοψηφία πως αρνήθηκε να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αιτιάσεις πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην εξάλειψη του αξιοποίνου.
 
«Δηλαδή, ενώ η εισαγγελέας Διαφθοράς διαβιβάζοντας τη δικογραφία στη Βουλή και ταυτοχρόνως κρατώντας το μέρος της που αφορούσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για το οποίο μάλιστα έχει ήδη ασκήσει προανακριτικές πράξεις εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και αναγνώρισε την αρμοδιότητα της Βουλής, ενώ η πλειοψηφία εφάρμοσε με την σειρά της το άρθρο 86 του Συντάγματος, προτείνοντας αρχικά και εν συνεχεία συγκροτώντας την επιτροπή, εν συνέχεια απεφάνθη, παρά την ενιαία νομολογία των Δικαστηρίων ότι δήθεν δεν έχει αρμοδιότητα και δεν τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 86» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, και υπογραμμίζει ότι έτσι «δεν εξέτασε καν, αν υπάρχουν έστω ελάχιστες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιοποίνων πράξεων. Και αρνήθηκε να το κάνει, διότι αν το έκανε θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία, τα ψεύδη, οι ψευδομαρτυρίες, τα χαλκεία της Κυβέρνησης» και η πλειοψηφία «πανικόβλητη, κρύφτηκε πίσω από την δήθεν αναρμοδιότητά της, αποκαλύπτοντας όμως τον οργανικό της ρόλο στην κυβερνητική σκευωρία».
 
Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για την Novartis:

 

Σε γραμμή ΝΔ η ΔΗΣΥ
 

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε πολλές περιπτώσεις με τη χρήση παρόμοιας φρασεολογίας, το πόρισμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις εργασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαρκτικής Εξέτασης, καταγγέλλει μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με στόχο τη σπίλωση των δέκα πολιτικών προσώπων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης για την εμπλοκή τους, κάνοντας για ακόμα μία φορά λόγο για σκευωρία. Επίσης, τονίζεται πως το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πήραν παράταση για να το καταθέσουν δύο ημέρες αργότερα, βρίσκεται απολύτως αντίθετη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς.
 
Στο πόρισμά της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο βουλευτής της, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κατηγορούν την πλειοψηφία ότι «η σπουδή με την οποία κατέληξε στη δήθεν αναρμοδιότητα εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στη διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων “ανωνύμων” μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις».
 
Επιπροσθέτως, στο πόρισμα της ΔΗΣΥ γίνεται λόγος για τη συζήτηση περί αρμοδιότητας της Βουλής να κρίνει την υπόθεση, τονίζοντας πως «κατά το Σύνταγμα, βασική αποστολή και κύρια αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής δεν είναι μόνο η υποβολή πρότασης προς την Ολομέλεια της Βουλής για άσκηση, ή μη, ποινικής δίωξης κατά των αναφερομένων πολιτικών προσώπων, αλλά, πρωτίστως, η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης» και συνεπώς η ουσιαστική άσκηση, από την Επιτροπή, του συνόλου των εισαγγελικών αρμοδιοτήτων που αυτή έχει.
 
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής πως υιοθέτησε μια ερμηνεία σκοπιμότητας στα σχετικά αρθρα του Συντάγματος, υπογραμμίζοντας πως «αν τα αδικήματα της δωροδοκίας / δωροληψίας ως αδικήματα περί την υπηρεσία, θεωρηθεί ότι δεν έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τότε δεν πληρούται η νομοτυπική υπόσταση των σχετικών αδικημάτων, δηλαδή δεν υπάρχει καν αδίκημα προς διερεύνηση».
 
Ακόμη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παραλείπει να στραφεί κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, για τους οποίους σημειώνει πως η επιτροπή θα έπρεπε πρώτα να ελέγξει την εγκυρότητα των καταθέσεων, «οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις», ενώ παράλληλα κατηγορεί την πλειοψηφία για το γεγονός πως δεν κλήθηκαν προς εξέταση.
 
«Είχαμε καταγγείλει εξαρχής και σταθερά αυτή τη διαφαινόμενη εξέλιξη σκοπιμότητας και ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η παράλειψη ουσιαστικής εξέτασης της υπόθεσης, ενώ είχε συσταθεί η Επιτροπή, θα οδηγούσε αναπόδραστα στη συγκάλυψη της υπόθεσης, στη συντήρηση των αμφιβολιών και των σκιών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην αποστέρηση από τα αναφερόμενα πρόσωπα του δικαιώματος στο «φυσικό δικαστή», ώστε να λάμψει η αλήθεια. Γι αυτόν τον λόγο είχαμε διεκδικήσει από την πρώτη στιγμή να έρθουν όλα στο φως με την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και χωρίς επίπλαστα δικονομικά προσκόμματα» αναφέρει το πόρισμα. 
 
Σε άλλο σημείο, κατηγορείται εκ νέου η πλειοψηφία πως, ενώ ακολουθεί, υποτίθεται, το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας, διαφοροποιείται ως προς τη νομιμοποίηση εσόδων και τελικά ενώ γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη δεν είναι αρμόδια για πράξεις ενδεχόμενης δωροδοκίας / δωροληψίας, εισηγείται την εκ νέου διαβίβαση της δικογραφίας για να συγκαλυφθεί η άρνησή της να καλέσει για εξέταση τους περιβόητους ανώνυμους μάρτυρες και «συνεπώς, πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας, συγκάλυψης και πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης που κατέληξε σε αυτό που η κοινή γνώμη ήδη αποκαλεί “φιάσκο”, στο βαθμό που πλέον δεν τίθεται θέμα επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη».
 
Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: