Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πέρασε από τη γαλλική Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν, που διπλασιάζει σε 90 ημέρες τον χρόνο περιορισμού μεταναστών χωρίς έγγραφα σε κέντρα κράτησης, ποινικοποιεί τη διέλευση συνόρων σε μετανάστες χωρίς έγγραφα, με πρόστιμα ύψους 3.750 ευρώ ή ένα χρόνο φυλάκισης. Παράλληλα, μειώνει στο μισό το διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αιτούντες άσυλο για να καταθέσουν έφεση, μετά την αρχική απόρριψη του αιτήματός τους και μειώνει τον μέσο όρο της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου από 11 μήνες σε έξι.

Το νομοσχέδιο «για μια ελεγχόμενη μετανάστευση, ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου και μια επιτυχημένη ενσωμάτωση» ψηφίστηκε με 228 ψήφους υπέρ, έναντι 139 κατά και 24 αποχές. Το νομοσχέδιο αναμένεται να επικυρωθεί από την Γερουσία τον Ιούνιο, με την πλειοψηφία της δεξιάς να δεσμεύεται πως θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο σε μεγάλο βαθμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψήφιση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «δίκαιο κείμενο», καθώς είναι υποχρέωση της γαλλικής κυβέρνησης να αποτρέψει την πιθανότητα μαζικής μετανάστευσης προς τη χώρα.


Αντιδράσεις και από κυβερνητικούς βουλευτές

Το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος (LREM), με τον βουλευτή Ζαν Μισέλ Κλεμέν, να ανακοινώνει την αποχώρηση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να δηλώνει προβληματισμένος. «Δεν είμαι σίγουρος ότι στέλνουμε στους πολίτες του κόσμου το μήνυμα πως είμαστε μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 14 βουλευτές του Μακρόν απείχαν από την ψηφοφορία

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία», με τον επικεφαλής της Ζαν Λυκ Μελανσόν να χαρακτηρίζει «βάρβαρο» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο να συνεχίσουν να βρίσκονται παιδιά πίσω από συρματοπλέγματα.