Έπειτα από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), όπου στην ατζέντα εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του υποπρογράμματος για την υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27, ενώ έγιναν και συζητήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς ωστόσο να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά. Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΚΥΣΕΑ δεν ανέφερε τίποτα για την επικείμενη αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τον Αμερικανικό παράγοντα, αλλά ούτε και για τις φρεγάτες τύπου Fremm μέσω leasing (χρονομίσθωση) από τη Γαλλία. 
 
Τη χρονομίσθωση των δύο γαλλικών φρεγατών είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ στις 19 Απριλίου, αναφέροντας πως υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για τις δύο γαλλικές φρεγάτες. Επιπλέον, μίλησε και για την πιθανή απόκτηση ακόμα δύο φρεγατών, με άλλο τρόπο αγοράς.
 
Όπως αναφέρει το Militaire.gr, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι «η συζήτηση θα συνεχιστεί» χώρις περαιτέρω λεπτομέριες, ενώ πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνουν λόγο ότι το θέμα βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο.

 
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για την απάντηση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Ακόμα και ο ίδιος ο ΑΝΥΕΘΑ, Φώτης Κουβέλης, έχει ανακοινώσει ότι διεξάγονται συζητήσεις ενώ από τη Γαλλία μεταφέρεται αρνητικό κλίμα για τις φρεγάτες Fremm, καθώς τόσο γαλλικά μέσα ενημέρωσης όσο και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, επέμειναν στην μη υλοποίηση της παραχώρησης.
 
Στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη χρονομίσθωση των Fremm απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκρπόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Yπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ. O κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».
 
Όπως αναμεταδίδει ο 902.gr, «Το Παρίσι δεν θα νοικιάσει φρεγάτες στην Αθήνα», γράφει η ιστοσελίδα «Mer et Marin». Παρόμοια θεματολογία φιλοξενείται και στο κανάλι «France 3» και στην εφημερίδα «La Tribune», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο σε λάθος συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, βασίζοντας τα στοιχεία στις δηλώσεις του Φ.Κουβέλη για την ενοικίαση φρεγατών για 5 χρόνια και σε μία τηλεφωνική συνομιλία του Α.Τσίπρα και του Ε.Μακρόν, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
 

Πυρά Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής

 
Μεγάλος αναβρασμός παρατηρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του ΚΥΣΕΑ και τη μη λήψη αποφάσεων για επίκαιρα θέματα όπως τα εξοπλιστικά.
 
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για «παροιμιώδη ερασιτεχνισμό», μετά από τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας.
 
«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”. Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;». 
 
Το ζήτημα της μίσθωσης φρεγατών συγκέντρωσε και τα πυρά του Κινήματος Αλλαγής, διά στόματος του κοινοβουλευτικου του εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου.
 
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα.Επιφυλαχτήκαμε να πάρουμε θέση ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Η γενική μας αρχή ωστόσο είναι ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί πάγια υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων ότι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν πρόκειται να προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»