Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, ο Δημήτρης Βίτσας άσκησε κριτική στη στάση της της αστυνομίας Μυτιλήνης στη φασιστική επίθεση κατά των προσφύγων και μετανάστες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σαπφούς.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός πως ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δεν συνέβη το ίδιο με όσους δημιούργησαν τα επεισόδια, καλώντας τις αστυνομικές αρχές έστω και εκ των υστέρων να προβούν σε προσαγωγές ατόμων κάνοντας χρήση του οπτικοακουστικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους.
 

«Θεωρώ ότι είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης. Εκτιμώ ότι πρέπει να δει η αστυνομία ο,τι υλικό έχει και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον προσαγωγές» είπε και συνέχισε «Είναι φανερό ότι υπήρχε μια ομάδα ακροδεξιών η οποία πήγε επί τούτου. Έκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Πολλοί δεν ακολούθησαν, ενώ άλλοι ήταν θεατές. Η ακροδεξιά ομάδα όμως ήθελε να προκαλέσει “πογκρόμ”».
 
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό είπε πως «δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα»  και τόνισε πως οι Αρχές τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. «Στον Έβρο ανησυχεί η κατάσταση. Η Τουρκία οφείλει να κρατάει τους ανθρώπους στο έδαφός της και να εμποδίζει την πρόσβασή τους στις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισροές στη Βουλγαρία» είπε αποκαλύπτοντας πως μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής φασίστες επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, φωνάζοντας «κάψτε τους ζωντανούς» ενώ πέταξαν προς το μέρος τους φωτοβολίδες, πέτρες και μπουκάλια. Πρόσφυγες και μετανάστες είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Στο πλευρό τους έσπευσαν αλληλέγγυοι κάτοικοι του νησιού. 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση. Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ΤΡΡ πως η επίθεση ήταν ξεκάθαρα προσχεδιασμένη. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η αστυνομία επιβίβασε δια της βίας τους συγκεντρωμένους, προκειμένου να τους μεταφέρει στον καταυλισμό της Μόριας. Τη Δευτέρα επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη 120 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονταν το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Σαπφούς που είχαν καταλάβει από την περασμένη Τρίτη, και δύο αλληλέγγυων