Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της πολιτικής σκηνής και της οικονομίας των ΗΠΑ. Αναμενόμενα θέματα όπως η Συρία και ο εμπορικός πόλεμος μπήκαν επίσης στο τραπέζι. 
 
Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης το θέμα της ρύθμισης του Διαδικτύου, θέμα μείζονος σημασίας τόσο στη Γαλλία όσο και στις ΗΠΑ μετά από τις ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές.
 
Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει την αντίθεση του στην απόφαση του Ντόναλτν Τραμπ να επιβάλλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.  «Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιθυμούν να αποκτήσουν κοινή ατζέντα», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας και πάλι «την πολύ φιλική και προσωπική ατμόσφαιρα» που υπήρχε στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης.

 

Το ακανθώδες ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος 
 

Το πιο σημαντικό ζήτημα που αναμένεται ακόμα να τεθεί υπό συζήτηση δεν είναι άλλο παρά η συμφωναία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί ότι θα αποδεσμευτεί σε περίπτωση που δεν γίνουν πιο σκληροί οι όροι που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.
 
Για το θέμα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες του τόσο η Γαλλία αλλά και οι άλλες δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία. Από μεριάς του Ρωσία – Κίνα – Βρετανία οι οποίες επιθυμούν τη διατήρηση της συμφωνίας. Στις 12 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία. 
 
«Τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά» εκτιμά από μεριάς της η γαλλική προεδρία. καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι «θα σκίσει» τη συμφωνία. Δεν πρέπει να αναμένεται κάποια «διπλωματική πρόοδος» μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το Παρίσι, το οποίο θέλει να προτείνει ένα συμβιβαστικό κείμενο.