Τη προσωρινή διαγραφή 10 δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ διέταξε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΠΠΣ) της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). Η αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ περιλαμβάνει τους δημοσιογράφους, Νίκο Φιλιππίδη, Άρη Πορτοσάλτε, Άννα Μπουσδούκου, Γιάννης Πιτταράς, Δημήτρης Οικονόμου, Μαρία Αναστασοπούλου, Γιάννης Ντσούνος, Χρήστος Κούτρας, Μάρκος Δεϊμέζης και Εύα Αντωνοπούλου, οι οποίοι κρίθηκαν ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέοι, για την αποχή τους στην 48ωρη απεργία της Ένωσης Συντακτών στις 24 και Οκτωβρίου, 2017. 
 
Το ΠΠΣ στις 31 Οκτωβρίου, 2017, κατηγόρησε και άσκησε δίωξη στους δημοσιογράφους, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δράσης της ΕΣΗΕΑ. Συγκεκριμένα, το παραπάνω διήμερο του Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κήρυξε με απόφαση του, 48ωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάλεσε τα μέλη της να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων τους, μπροστά στο επικείμενο λουκέτο του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) με αίτημα τη διασφάλιση της επικούρησης και της υγειονομικής περίθαλψης.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΠΣ, πολλοί εργαζόμενοι στο ΣΚΑΪ, «αντιστρατεύτηκαν προς τις κινητοποιήσεις του κλάδου, και επέλεξαν να συμπλεύσουν με την πλευρά των εργοδοτών τους», ενώ το συμβούλιο καταγγέλλει ότι κάποιοι υπονόμευσαν και την κινητοποίηση με απαράδεκτες δηλώσεις και ειρωνείες. Το συμβούλιο κάνει εκτενή αναφορά στην ανακοίνωση του, για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσιογράφων.

Για παράδειγμα, για τον Άρη Πορτοσάλτε αναφέρει, ότι το απεργιακό διήμερο αγνοώντας τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ, παρουσίασε τη ραδιοφωνική του εκπομπή, συμμετείχε ως σχολιαστής στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού, ενώ συμμετείχε και σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή όπου δήλωσε «…Γιατί μας εγκαλούν σήμερα ότι δεν απεργούμε… Πώς δηλαδή θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά όταν δεν βγαίνουν (εννοεί οι εργοδότες). Γιατί πρέπει να κάνουμε απεργία και να κλείσουμε τα μαγαζιά μας;..». Με τον ίδιο τρόπο το πειθαρχικό συμβούλιο κατηγορεί και τους υπόλοιπους δημοσιογράφους.

 
Στην κλήση των 10 δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ για τον ορισμό μαρτύρων στο συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όλοι οι εγκαλούμενοι έστειλαν κοινό υπόμνημα. «…Η προς εξυπηρέτηση των οικονομικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των δημοσιογράφων κήρυξη απεργίας, αντιβαίνει, αντιστρατεύεται και παρακωλύει την εκ μέρους των δημοσιογράφων παροχή ελεύθερης ενημέρωσης. Ήτοι, η συμμετοχή του δημοσιογράφου στην ως άνω απεργία, συνεπάγεται στην πραγματικότητα άρνηση του λόγου ύπαρξης του εαυτού του. Το γεγονός ότι η ροή της πληροφορίας και η άσκηση της ενημέρωσης, λαμβάνει χώρα με την προσωπική εργασίας μας, μας επιβαρύνει με την υποχρέωση να θέτουμε το συμφέρον του τηλεοπτικού ή αναγνωστικού κοινού μας και την απαίτησή του για απρόσκοπτη ενημέρωση, πάνω από τα προσωπικά συνδικαλιστικά μας συμφέροντα…».
 
Στην κλήση τους σε απολογία, οι εγκαλούμενοι πλην του Ιωάννη Πιτταρά ο οποίος παραβρέθηκε αυτοπροσώπως στο σύμβούλιο, απέστηλαν υπομνήματα υποστηρίζοντας ότι κατασυκοφατούντε επειδή δεν συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, καταγγελλόμενοι ως «απεργοσπάστες». Επιπλέον προσθέτουν, ότι «η κήρυξη απεργίας αντιβαίνει και παρακωλύει την εκ μέρους των δημοσιογράφων παροχή ελεύθερης ενημέρωσης». Σε ένα υπόμνημα που δεν κατονομάζεται, ο συγγραφέας σχολιάζοντας την απόφαση του συμβουλίου, αναφέρει ότι « οι εργαζόμενοι που επέλεξαν ελεύθερα να μην συμμετάσχουν σε απεργιακή κινητοποίηση, ασκούν απλώς την αρνητική συνδικαλιστική τους ελευθερία».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.