Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων εκλογών, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέφρασε βαθιά ανησυχία ότι στην Τουρκία δεν θα διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές και υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η νομιμότητα της διαδικασίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
 
Επίσης επισήμανε ενέκρινε την έβδομη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
 
«Είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία» ανέφερε σε ανακοίνωσε του το Συμβούλιο.
 

Γκιλντιρίμ: Να κοιτάζετε τη δουλειά σας
 

«Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως αναφέρει το Anadolu, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.
 
«Η Τουρκία έχει διεξάγει εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%. Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, αλλά η Τουρκία», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.