Την αισιοδοξία του πως στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει λύση μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εξέφρασε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη γείτονα χώρα, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
 
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γιοχάνες Χανμ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το θέμα το ονοματολογικό. Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
 

«Να μην υπονομεύουμε τη διαπραγμάτευση»

 
Αιχμηρή ήταν η αντίδραση και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις Χαν. Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε καλούν τον επίτροπο Διεύρυνσης «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».
 

«Δεν είναι δυνατή η λύση σε δύο βδομάδες»

 
Από πλευράς του, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό εντός δύο εβδομάδων, υποστηρίζοντας ότι θα ήθελε να ήταν εφικτό κάτι τέτοιο ωστόσο δεν το πιστεύει. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι «είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».
 
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε τον Γιοχάνες Χαν «πολύ καλό φίλο» της γείτονα χώρας, λέγοντας ότι «μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει το θέμα του ονόματος». «Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό», είπε.
 
«Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη). Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε».
 
Όπως επισήμανε, αυτό που ο ίδιος περιμένει «είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
 
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την ονομασία παραμένουν. Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογος του της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στην γειτονική χώρα. Δεν προέκυψε ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τους υπουργούς να αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση αλλά τα πιο δύσκολα εμπόδια είναι μπροστά τους.