Με επιστολή διαμαρτυρίας προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής, Γεωργία Γεννιά, ζητά ανοιχτά να τροποποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Το κείμενο συνυπογράφουν και οι βουλευτές Γ. Ντιζμάνης και Γ. Καραγιάννης. 
 
Ήδη δημοσίως κατά της ρύθμισης έχει ταχθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα.
 
Πάντως, δημοσίως υπέρ της ρύθμισης έχουν ταχθεί σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών ο Χρήστος Καραγιαννίδης και η Αννέτα Καββαδία, οι οποίοι με ξεχωριστές δηλώσεις τους, υπενθυμίζουν τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Είναι επίσης ώριμο να προχωρήσουμε και σε τομές όπως ο πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία», αναφέρει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (28ης & 29ης Ιουλίου 2017), στην οποία παραπέμπει η Α. Καββαδία. «Ενημερωτικά το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης» γράφει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Καραγιαννίδης.

Η ηγεσία του υπουργείου πάντως δεν φαίνεται να κάνει πίσω, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές που ζήτησαν είτε την τροποποίηση του άρθρου, είτε γενικά το νομοσχέδιο να πάρει μετάθεση. «Νομικά, θα ήταν εντελώς παράλογη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ, πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτικη επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση να κάνει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5.