Κατά η διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ
Τραμπ μιλώντας για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ο Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε «πολύ έντιμο», επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση τους η οποία, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Ο Αμερικανός ηγέτης επέμεινε στη θέση του και παρότρυνε την Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της, πράγμα το οποίο αναμένει ενόψει της πολυαναμενόμενης Συνόδου.  «Αυτό σημαίνει να ξεφορτωθούν τις ατομικές βόμβες τους. Πολύ απλά. Να απαλλαγούν από τις ατομικές βόμβες τους» τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Θα επιστρέψουν τα στρατεύματα από τη Συρία

Αναφορικά με τον βομβαρδισμό της Συρίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απάντησε ότι θέλει να αποσύρει «σχετικά σύντομα» τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, όταν  ολοκληρωθεί η αποστολή.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Θα επιστρέψουμε στην πατρίδα. Αλλά θέλουμε να αφήσουμε και ένα σθεναρό και μόνιμο αποτύπωμα κι αυτό αποτέλεσε σημαντικό μέρος της συζήτησής μας» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πάνω σε αυτό πρόσθεσε ότι η εξελίξεις της επιχείρησης, θα επηρεάσουν και την απόφαση του για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν, από την οποία ο Ντ. Τραμπ ανέφερε ότι επιθυμεί να αποσυρθεί.

«Από τη στιγμή που καταδιώξουμε αυτούς τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία, είναι απαραίτητο τα υπεύθυνα κράτη της Μέσης Ανατολής να αυξήσουν τις συνεισφορές τους ώστε να αποτρέψουν το Ιράν να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την επιτυχία των προσπαθειών μας εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχουν πολύ πλούσιες χώρες στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να έχουν τεράστιες συνεισφορές. Δεν το κάνουν όσο θα έπρεπε» συμπλήρωσε. «Πρέπει να αυξήσουν πάρα πολύ τις οικονομικές συνεισφορές τους, όχι λίγο, αλλά πάρα πολύ» κατέληξε.


Απειλές κατά του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε απειλές ότι το Ιράν «θα έρθει αντιμέτωπο με μεγαλύτερα προβλήματα από οποιαδήποτε έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν» σε περίπτωση που πραγματοποιήσει επανεκκίνηση του πυρηνικού του προγράμματος, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο ομόλογο του.

Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, προειδοποίησε σήμερα τον Τραμπ ότι θα έχει να αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες», αν δεν παραμείνει προσηλωμένος στην πυρηνική συμφωνία.

«Λέω σε αυτούς στον Λευκό Οίκο ότι αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η ιρανική κυβέρνηση θα αντιδράσει σθεναρά», απάντησε ο Ιρανός πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα του. «Αν κάποιος προδώσει την συμφωνία, θα πρέπει να ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε.


Αντίθετη σε μια νέα συμφωνία η Μογκερίνι

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών Γαλλίας – ΗΠΑ για νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως η ισχύουσα συμφωνία λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχτεί.

«Είναι μία συμφωνία που υπάρχει, λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε η Φ. Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια διάσκεψης δωρητών για τη Συρία στις Βρυξέλλες.