«Γνωρίζουν ότι δεν έχουμε υπερδυνάμεις για να λύσουμε το μυστήριο του θανάτου της μητέρας τους, αλλά πιστεύω ότι αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των νέων γενεών στους δημοκρατικούς θεσμούς, τους οφείλουμε αυτή τη δέσμευση» είπε ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Μικέλε Νικολέτι απευθυνόμενος στους δύο γιούς της δολοφονημένης δημοσιογράφου.

 Οι δύο γιοί της Ντ. Γκαλίτσια, οποίοι ζητούν να βρεθεί η αλήθεια πίσω από τη δολοφονία της μητέρας τους, παρευρέθησαν στη Σύνοδο της Β' Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη την Τρίτη.

Κατά την Α' Σύνοδο της ΚΣΣΕ, ο Όμτσιγκτ είχε καταθέσει πρόταση ψηφίσματος, ζητώντας διεθνή παρακολούθηση της έρευνας για τη δολοφονία της Γκαλίτσια, μία πρόταση που υπογράφηκε από 113 άλλους βουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Στον αντίποδα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη της στις εργασίες που διεξήγαγαν οι αρχές της Μάλτας κατά τη διερεύνηση της δολοφονίας δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω έρευνα και πρόσθετα μέτρα, καθώς οι απαραίτητες έρευνες διεξάγονται από «ανεξάρτητα δικαστικά όργανα και σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Η δολοφονία της δημοσιογράφου, τον Οκτώβριο του 2017 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο σε εθνικό επίπεδο, με διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, αλλά και η Κομισιόν από πλευράς της είχε καταδικάσει το γεγονός. Χιλιάδες Μαλτέζοι βρέθηκαν στους δρόμους της χώρας αντιδρώντας στη δολοφονία της.