Σύμφωνα με τους New York Times, υψηλόβαθμος πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών στην Υεμένη, έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, στις 19 Απριλίου, 2018. Ο Σάλεχ αλ Σάμαντ, έγινε στόχος της βασιλικής σαουδαραβικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς αποτελούσε ο δεύτερος κατά ιεραρχία στη διοίκηση των Χούτι.
 
Ο αρχηγός των Χούτι Αμπντούλ Μαλίκ ανέφερε σε τοπικό κανάλι της περιοχής, ότι ο Σάμαντ σκοτώθηκε την Πέμπτη, στην επαρχία της Χοντέιντα, ύστερα από πλήθος αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες σκότωσαν έξι ακόμα άτομα. Κάτοικοι και ιατρικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι την Κυριακή έγιναν επιπλέον αεροπορικές επιδρομές, όπου κατά τη διάρκεια ενός γάμου στην περιοχή, οι νεκροί έφτασαν τουλάχιστον τους 20. Με τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν έκκληση για γρήγορη και διαφανή έρευνα για το γεγονός.
 
Σύμφωνα με τους New York Times, o Μαλίκ δήλωσε ότι « οι επιθετικές δυνάμεις, υποκινήθηκαν από την Αμερική και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αναλαμβάνουν όλη την νομική υποχρέωση για αυτό το έγκλημα και τις συνέπειες του». Επιπλέον, αν και δεν υπήρξαν νεώτερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση, το τοπικό κανάλι «Al Arabiya TV», αναφέρει πως ο Σάμαντ σκοτώθηκε έπειτα από ακριβή παρακολούθηση των κινήσεων του.
 
Η Σαουδική Αραβία και οι περισσότεροι σύμμαχοί της στην περιοχή, κατηγορούν τους Χούτι, ότι συνεργάζονται με το Ιράν, το οποίο απορρίπτει τέτοιου είδους σενάρια. Οι Χούτι αποτελούν μία οργάνωση αντιιμπεριαλιστών-αντισιωνιστών, η οποία έχει έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης. Από το 2004, οι Χούτι έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι δέχονται σημαντική υποστήριξη από το Ιράν, υπό τη μορφή όπλων, χρημάτων και εκπαίδευσης. Επίσης, τα σουνιτικά αραβικά κράτη γύρω από την Υεμένη, κατηγορούν τους Χούτι για πραξικόπημα ενώ φέρονται έτοιμα να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον τους.
 
Οι Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, πολεμούν τις δυνάμεις που είναι πιστές στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση η οποία λαμβάνει βοήθεια σε πολεμικό υλικό και όχι μόνο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Βρετανία. ενώ από τον Ιανουάριο του 2015, στη χώρα μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.
 
Σύμφωνα με τη Huffington Post, στις αρχές Απριλίου, ο Σάλεχ αλ Σάμαντ είχε κηρύξει το 2018 ως «κατ′ εξοχήν βαλλιστικό έτος», αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Από τον Νοέμβριο οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους εναντίον της γειτονικής χώρας, όμως σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.
 
Για τον Σάμαντ, που αποτελούσε ο νούμερο δύο καταζητούμενος κάτω από τον αρχηγό των Χούτι, είχε δημοσιευθεί ότι όποιος είχε πληροφορίες που θα οδηγούσε στην σύλληψη του, θα λάμβανε 20 εκατομμύρια δολάρια. Ο θάνατος του αλ Σάμαντ, του ανώτατου πολιτικού του ηγέτη, θεωρείται ισχυρό πλήγμα για τους αντάρτες Χούτι που μάχονται κατά της κυβέρνησης της Υεμένης και εναντίον του διεθνούς συνασπισμού στον οποίο μετέχουν πολλές αραβικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Υπολογίζεται ότι στον πόλεμο έχουν πεθάνει περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν προσπάθειες να φέρουν τις δύο πλευρές κοντά, με σκοπό να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή και να σταματήσει το αιματοκύλισμα. Ο Άνταμ Μπάρον, σύμβουλος της Ευρώπης σε θέματα διεθνών σχέσεων, σχολιάζοντας το γεγονός, μίλησε για την επικείμενη ανάγκη των Χούτι να απαντήσουν ως αντίποινα για την πράξη της Σαουδικής Αραβίας, ενώ δεν έκρυψε ότι η ένταση μπορεί να ενταθεί στην περιοχή.
 
Ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας έχει διεξάγει χιλιάδες αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη, στοχεύοντας σχολεία, καταστήματα, νοσοκομεία, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν στοχεύει πολίτες.