Μιλώντας στο ραδιόφωνο του realfm, ο υπουργός υποστήριξε ότι η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της, τη μέρα της προσχεδιασμένης φασιστικής επίθεσης εις βάρος προσφύγων την Κυριακή στην πλατεία Σαπφούς, με φωτοβολίδες και πέτρες.

Μάλιστα πρόσθεσε πως οι 120 πρόσφυγες οι οποίοι συνελήφθηκαν την επόμενη μέρα επέστρεψαν στον χώρο φιλοξενίας στη Μόρια. Μιλώντας την Τρίτη στον ρ/φ σταθμό του 24/7 ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το γεγονός πως η αστυνομία είχε προβεί σε τέτοιου είδους ενέργεια.

Όσον αφορά τις συλλήψεις ακροδεξιών που παρά τη μεγάλη έκταση των γεγονότων, δεν πραγματοποιήθηκαν, δείχνει ως υπεύθυνο τον αστυνομικό διευθυντή, πιθανολογώντας πως «μπορεί το ζήτημα να ήταν πρακτικό».

«Αλλά δεν μπορώ εγώ να κατηγορήσω την αστυνομία, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να καταδικάσω τις ενέργειες της μικρής ομάδας» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Βίτσας.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί»

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπαίνει σε κίνδυνο η συμφωνία, η κοινή δήλωση» είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, ιδίως μέσω του Έβρου. « Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δυστυχώς θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό» προσέθεσε.

«Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπει κανείς από το αποτέλεσμα. Έχουμε αυξημένες ροές ιδιαίτερα από τις 25 Μαρτίου και μετά, στην ουσία μιλάμε για τριπλασιασμό σε σχέση με τα περυσινά και διπλασιασμό σε σχέση με τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Το ανησυχητικό και είναι το ζήτημα που προσπαθούμε να λύσουμε με διάφορους τρόπους είναι ότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι αφίξεις από τον Έβρο. Στην κοινή δήλωση Ε.Ε. –Τουρκίας, εκτός από την καρδιά της που είναι να δίνονται χρήματα στην Τουρκία για να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στην Τουρκία, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που λέει ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει μέτρα ιδιαίτερα στα χερσαία σύνορα τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν χαλαρώσει κι έτσι διευκολύνονται οι διακινητές και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει και ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία, ιδίως μετά εξελίξεις στη Συρία και το Αφρίν» απάντησε ερωτώμενος αν η αύξηση των ροών οφείλεται σε αλλαγή της στάσης της Άγκυρας.
Ο Δ. Βίτσας παραδέχθηκε πως καθυστερούν οι διαδικασίες με τις αιτήσεις ασύλου και για αυτόν τον λόγο ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για την ενσωμάτωση δύο οδηγιών και αλλαγών στον προηγούμενο νόμο ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες από την πλευρά του κράτους.

«Ένας νόμος όμως από μόνος του δεν φτάνει, άρα κάνουμε και σημαντικές αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και της υπηρεσίας ασύλου, όπως και στις επιτροπές προσφυγών. Αυτό που κάνουμε είναι ότι προσανατολιζόμαστε να έχουμε περισσότερους χειριστές στα νησιά, συγχρόνως δουλεύουμε ώστε να έχουμε περισσότερους διερμηνείς και από την άλλη πλευρά τις επιτροπές προσφυγών τις προσανατολίζουμε στα νησιά» εξήγησε.