Σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προέβει την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την κυβερνητική του ατζέντα να περιλαμβάνει, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών και τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας τo 2017, τα οποία δημοσίευσε η Eurostat.

Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο οι πολιτικές που υλοποιούσε η ΝΔ προέβλεπαν τον κατατεμαχισμό της ΔΕΗ, το ξεπούλημα των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. «Η συμφωνία που πετύχαμε για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, ο Δ.Τζανακόπουλος επιβεβαιώσε τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, τονίζοντας ότι το πλάνο για τη μικρή ΔΕΗ δημιουργίας Σαμαρά-Βενιζέλου, προέβλεπε την πώληση του 22% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού της, το 18% του παρόντος δυναμικού φυσικού αερίου και το 26,3% του υδροηλεκτρικού δυνάμικού της εταιρείας. Δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση προέβει στην αναστολή του σχετικό νόμου, πετυχαίνοντας συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ τη διατήρηση του 90,9% του συνολικού δυναμικού της, χωρίς την περαιτέρω πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ και η ΑΔΜΗΕ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις δηλώσεις του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας. Συγκεκριμένα, δήλωσε «στην ωριαία ομιλία του πριν από λίγο ο κύριος Μητσοτάκης είπε πολλά για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΔΕΗ. Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας. Δεν βρήκε όμως για τέταρτη μέρα ούτε μια λέξη να πει για την οφ σορ εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα, ο Δ.Τζανακόπουλος επιτέθηκε με σειρά ερωτημάτων στον πρόεδρο της ΝΔ, σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος, ενώ απηύθηνε ερώτηση για το μέτοχο και τα φυσικά πρόσωπα της εταιρείας. Τέλος, τον ρώτησε αν αυτού του είδους οι πρακτικές χρηματοδότησης  συμβάλλουν στην διαφάνεια και την αξιοπιστία των ΜΜΕ.

Ο υπουργός Επικράτειας, κάνοντας λόγο για την ανακοίνωση της Eurostat ότι το 2017 η ελληνική οικονομία κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% επί του ΑΕΠ, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό «διαψεύδει πανηγυρικά τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας τόσο το 2016 όσο και κατά τη διάρκεια του 2017 ότι η χώρα υποτίθεται ότι οδηγείται στα βράχια αλλά και τις κινδυνολογικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση του κόφτη. Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επί τρία συναπτά έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας»

Σχετικά με την δημοσιονομική προσαρμόγη της Ελλάδας,« πλέον, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις γαλλικές φρεγάτες Fremm, ο Δ.Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου για περαιτέρω διευκρίνιση, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις του πρωθυπουργού, με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας.