Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την τάξη πραγμάτων του 21ου αιώνα, στη βάση των κατακτήσεων στον πλανήτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε, στα αγγλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της χώρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.
 
Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η τάξη κινδυνεύει από «αναδυόμενες δυνάμεις», αλλά και «κράτη – παρίες», όπως τα χαρακτήρισε. «Ο απομονωτισμός, ο προστατευτισμός, ο εθνικισμός είναι μια επιλογή. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις. Προσωπικά δεν γοητεύομαι από την ανάδυση νέων διεθνών δυνάμεων, ούτε από τη θελκτική δύναμη του εθνικισμού», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
 
«Χρειαζόμαστε ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και όχι έναν εμπορικό πόλεμο», πρόσθεσε, σε ακόμη ένα μήνυμά του που έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ορισμένοι θεωρούν ότι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες τους είναι σημαντικότερη από την κλιματική αλλαγή. Ακούω αυτούς τους προβληματισμούς, τους καταλαβαίνω. Πρέπει ωστόσο να μεταβούμε σε μια οικονομία με χαμηλή κατανάλωση υδρογονανθράκων, δεν υπάρχει άλλη λύση για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για τις επόμενες γενιές, δεν υπάρχει πλανήτης Β' για να πάμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
 

Αιχμές για τη συμφωνία του Παρισιού

 
Στην ομιλία του, ο Ε. Μακρόν, δεν ξέχασε ούτε τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, για την οποία η θέση του Τραμπ είναι γνωστή, τονίζοντας  ότι οι ΗΠΑ θα επανακάμψουν. Μάλιστα, παράφρασε τη γνωστή ρήση του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Ας συνεργαστούμε για κάνουμε ξανά τον πλανήτη μας σπουδαίο, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες, ενώ παράλληλα θα προστατεύουμε τη Γη μας». Αν ο πλανήτης συνεχίσει να υπερθερμαίνεται, «δεν υπάρχει σχέδιο Β», υπογράμμισε.