Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, η Θεανώ Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για το νομοσχέδιο για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών γιατί, όπως εξήγησε «η συζήτηση γίνεται επί της ουσίας και όλοι κατανοούν ότι κεντρικός στόχος μας είναι να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα», ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω εξηγήσεων.
 
«Θεωρώ ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε μία μεγάλη αλλαγή. Ακούω την κριτική, η οποία πολλές φορές είναι εποικοδομητική, καθώς σε οδηγεί στο να προσθέτεις θέματα που μπορεί να τα έχεις ξεχάσει ή γίνεται, γιατί πραγματικά μερικά πράγματα ίσως δεν είναι απολύτως καθαρά» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο το περιμένει η ελληνική κοινωνία. «Το δουλεύουμε δύο χρόνια με όλους τους αρμόδιους φορείς. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ήταν στη διαβούλευση επί έναν μήνα και ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια γι' αυτό. Δεν είναι πρόχειρο. Πραγματικά, θα ανακουφίσει όλη την ελληνική κοινωνία, η οποία ζει δράματα, είτε μέσα στα ιδρύματα, είτε μέσα στις οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Μεταξύ άλλων, η σχολίασε και το θέμα της αναδοχής, λέγοντας ότι στην αναδοχή το παιδί δεν ξεκόβεται από την οικογένειά του, αλλά αντίθετα ο ανάδοχος γονέας είναι υποχρεωμένος να το φέρει σε επαφή με τη φυσική οικογένειά του. «Όλα τα άλλα περί προτύπων σεξουαλικού ή όχι προσανατολισμού και προτίμησης, είναι μία συζήτηση επί ματαίω» συμπλήρωσε η ίδια, αφήνοντας αιχμές για την κριτική που δέχεται σχετικά με την ρύθμιση που δίνει δικαίωμα αναδοχής παιδιού τόσο σε ετερόφυλα ζευγάρια αλλά και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.