Σύμφωνα με την εφημερίδα, το  έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί την γαλλική πρόταση για σύνδεση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ζητώντας αυστηρότερες δεσμεύσεις. «Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Δεν θέλουν «να ξεφύγει ο έλεγχος»

Η Γερμανία συνεχίζει να τηρεί πιστά την αυστηρή γραμμή της στο θέμα των δημοσιονομικών και θέλει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και να ασκεί «συνετή δημοσιονομική πολιτική» και μετά το μνημόνιο. Επί της ουσίας θεωρεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μνημονιακών πολιτικών.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο μηχανισμός που ζητά το Βερολίνο «μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες». Παράλληλα, γίνεται λόγος για διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ δείχνουν να είναι αντίθετοι ως προς τη γερμανική πρόταση, θεωρώντας πως δεν εξυπηρετεί τα σχέδια τους. Η Κομισιόν προτείνει να χορηγείται υπό όρους μόνο ένα μέρος της βοήθειας και συγκεκριμένα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4,1 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, να χορηγούνται κάθε χρόνο, από το 2019 έως το 2022, από 950 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μικρότερα ποσά, θεωρώντας ότι αυτή η λύση θα δώσει κίνητρο στην κυβέρνηση για να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Παρά το ότι η Γερμανία εξακολουθεί να επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, η πρόταση αυτή έρχεται σε κόντρα με τις μέχρι τώρα απαιτήσεις του. Το Ταμείο θέλει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το ελληνικό χρέος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να συμμετέχει αν δεν υπάρχουν στο τραπέζι ξεκάθαρα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.