Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Α. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος από την Ελλάδα που προχωρά και τηρεί τις υποχρεώσεις της», επισημαίνοντας πως «όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει δεσμεύσεις, όντως δεσμεύεται, τηρεί τις υποσχέσεις της». Ζήτησε από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας, προσθέτοντας ότι «εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για σαφή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή».

Τέλος, έκανε λόγο για εξαιρετικές θυσίες του ελληνικού λαού και επανέλαβε πως πρέπει να κλείσει γρήγορα το θέμα της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να πάρει σειρά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. «Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωση του χρέους. Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. Εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες των Ελλήνων και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας. Πριν από το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

«Θα γίνουμε κανονική χώρα της Ευρωζώνης»

Ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα και θα ξαναγίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση της καθαρής εξόδου την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές. Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα. Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης. Το διαβατήριο γι' αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, χρειάζονται αλλαγές εντός της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, από το οποίο θα μπορεί να δανείζεται κάποιο κράτος – μέλος υπό δημοκρατικό έλεγχο. «Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης – θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο».

Υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν που είχε αναφέρει ότι «στην Ευρώπη θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί», ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον Γιουνκέρ πως «ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα».