Με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύει ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στην προσχεδιασμένη φασιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. 
 
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν προ ημερών στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν στον καταυλισμό της Μόριας. Την Κυριακή το βράδυ, ομάδα περίπου 200 ακροδεξιών επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Οι ακροδεξιοί φώναζαν «κάψτε τους ζωντανούς» και πετούσαν προς τους συγκεντρωμένους φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ σε ενίσχυση των προσφύγων και μεταναστών έσπευσαν αλληλέγγυοι.
 
Επιπλεόν, ο Σ.Ζαριανόπουλος, αφήνει αιχμές σχετικά με την πολιτική εγκλωβισμού τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τους θεσμούς να πάρουν θέση σχετικά με το γεγονός και τις απαράδεκτες δομές του προσφυγικού οικοδομήματος της ΕΕ. Το επίσημο ερώτημα που κατέθεσε «πώς τοποθετείται στον απαράδεκτο γεωγραφικό περιορισμό και εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, σε δομές με άθλιες συνθήκες διαβίωσης που είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, γενικότερα  της πολιτικής εγκλωβισμού της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που δίνει δυνατότητες αξιοποίησης από τους φασίστες,  δεδομένης και της σημαντικής αύξησης των αφίξεων στα νησιά το τελευταίο διάστημα;».
 
Ο ευρωβουλευτής σε εισήγηση του τόνισε «Εκατόν είκοσι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν από φασιστοειδή οι οποίοι έφυγαν ανενόχλητοι, χωρίς καμία σύλληψη και δίωξή τους, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με διώξεις για απείθεια και παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου  ενώ ήταν αυτοί που δέχτηκαν την επίθεση κατά τη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο αντιδρώντας στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη Μόρια και στον εγκλωβισμό τους στο νησί εξαιτίας της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας».