«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις της Ε.Ε στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης,σύμφωνα με τον Τσακαλώτο. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Tο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται και στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι πιστωτές της χώρας, σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το πόσο εκτεταμένη θα είναι αυτή. «Η Ευρωζώνη πλησιάζει σε μία σημαντική στιγμή» τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουν Λε Μερ, σχετικά με το τέλος του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι «πρέπει τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον και για τα μέτρα του χρέους».  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στη βόρεια Ευρώπη είναι πιο επιφυλακτικοί σε αυτό το μέτωπο. 

Σημειώνεται επίσης ότι έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, απορρίπτει την γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Το Βερολίνο ζητά την δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι η πολιτική που θα εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το  έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί την γαλλική πρόταση για σύνδεση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ζητώντας αυστηρότερες δεσμεύσεις. «Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνει στους FT πως η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι πολύ σημαντική για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Όταν η Ελλάδα πράγματι εκπληρώσει τους όρους και είναι έτοιμη να εξέλθει από το πρόγραμμα, τότε θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μιλήσουμε για την ελάφρυνση χρέους».