Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την ΕΚΤ με αφορμή τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis και την «άμεση εμπλοκή» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.  Όπως αναφέρει ο Σ. Κούλογλου, η ΕΚΤ καλείται να απαντήσει για τα στοιχεία που παρουσιάζουν τον Γ. Στουρνάρα ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση χρηματισμού πολιτικών προσώπων από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία.

Η ερώτηση του Σ. Κούλογλου:

«Στα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαπιστώνονται εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς από τη Novartis στην Ελλάδα, με δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός κατά την επίμαχη περίοδο και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος»

Σύμφωνα με την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα ‘σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής (αντιπρόεδρος της NOVARTIS), µε τον κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονοµικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε µέσω MINDWORK (εταιρία που ελέγχεται από τη σύζυγό του).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, ο κ. Στουρνάρας είχε επιβάλλει μέτρα δρακόντειας λιτότητας στους Έλληνες πολίτες. Ερωτάται η ΕΚΤ: είναι ενήμερη για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Τι σκοπεύει να κάνει για να διαφυλάξει το κύρος της;».

Ασπίδα από Ντράγκι

Ο Ντράγκι έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρόεδρο της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών και αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους στο Ευρωσύστημα. Υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία των επικεφαλής των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από την ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών και αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους στο Ευρωσύστημα. Το καταστατικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών μπορούν να απαλλαγούν από το αξίωμα μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι σοβαρών παραπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για αυτό είναι, ο περί ου ο λόγος διοικητής, να έχει κριθεί ένοχος από ένα δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα. Επιπλέον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το τεκμήριο αθωότητας, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για κάθε διοικητή κεντρικής τράπεζας. Η ανεξαρτησία των επικεφαλής των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από την ΕΚΤ».