Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε ανοικτά την Τουρκία πως «συνεχίζει να πράττει παράνομα στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές της στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σκοπό να ομαλοποιήσεις της σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι από τις 5 Μάρτιου στην Αδριανούπολη, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τους,  επισημαίνοντας πως είναι αστείο να θεωρούνται απειλή για την Άγκυρα. «Στην Τουρκία υπάρχουν δύο Έλληνες φυλακισμένοι, που πρέπει να απελευθερωθούν τώρα. Δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία δύο Έλληνες στρατιώτες, είναι αστείο να το λέμε αυτό».

«Δεν είναι σοβαρές οι δηλώσεις Γιουνκέρ»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε επιθετικό ύφος μέσω του εκπροσώπου του Χακίμ Αξόι, ο οποίος δήλωσε ότι οι δηλώσεις Γιουνκέρ στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης. «Απορρίπτουμε τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες απέχουν από τη σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση. Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν καμία προνομιακή μεταχείριση ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο Αξόι έκανε λόγο για «διπρόσωπη λογική» της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι με τέτοιου είδους παρατηρήσεις χάνει καθημερινά την αξιοπιστία της. Με τις παρατηρήσεις τους αυτές, οι ευρωπαϊκές αρχές χάνουν την αξιοπιστία τους μέρα με τη μέρα. Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη λογική, που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις παρεμβαίνοντας στη εν εξελίξει δικαστική διαδικασία».

Ευχολόγια από την ΕΕ που «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς»

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι,  δήλωσε ότι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά από ερώτηση που της τέθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Επανέλαβε πως η Ένωση έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών αρχών. Το θέμα εθίγη από τους προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2005  και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2015 , ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».