Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Μέρκελ συναντάται με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έχοντας στην ατζέντα της θέματα κομβικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Παρά το ότι ο Τραμπ δεν φαίνεται να πραγματοποιεί την απειλή του για επιβολή επιπρόσθετων δασμών ύψους 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ, η Μέρκελ θα θέσει το ζήτημα προσδοκώντας να βρει «κοινό τόπο» με τον αμερικανό πρόεδρο.

Η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική για τη Γερμανία, καθώς μόνο το 2017 οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 112 δισεκατομμύρια δολάρια. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει προβληματισμένη με τις μέχρι τώρα κινήσεις του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το νέο πολιτικό ύφος του προέδρου των ΗΠΑ καθιστά δύσκολο τον γόνιμο και νηφάλιο διάλογο».

Η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ

Ένα από τα κυριότερα θέματα της συζήτησης θα είναι το αμερικανικό αίτημα για αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών από 1,2% σήμερα στο 2% επί του ΑΕΠ, που είναι και ο στόχος που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Μέρκελ αναμένεται να παραπέμψει μεν αυξήσεις που προβλέπονται στον τρέχοντα προϋπολογισμό για τις υποχρεώσεις της Γερμανίας προς το ΝΑΤΟ, ωστόσο φαίνεται πως οι ΗΠΑ ζητούν κάτι παραπάνω από προφορικές δεσμεύσεις.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η καγκελάριος θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να διατηρηθεί, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται το Ιράν να ξεκινήσει εκ νέου τις ενέργειες για να αποκτήσει ατομική βόμβα και να προκαλέσει εξοπλιστική κούρσα σε μια ασταθή περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των ΗΠΑ, όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ε.Ε., Κίνα και Μόσχα) καθώς και οι διεθνείς επιθεωρητές θεωρούν ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της.