Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι η μεγάλη πυρκαγιά στη Σμύρνη, το 1922, προκλήθηκε από Έλληνες στρατιώτες που υποχωρούσαν μετά την ήττα του ελληνικού στρατού, δίνοντας συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα. «Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έχουν κάνει αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή».

Η δήλωση Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα, με τον Προκόπη Παυλόπουλο και κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά κατά του Προέδρου της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως «οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος, θέλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά και κάλεσε τον Ερντογάν να μετρά τα λόγια του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να ζητά τον σεβασμό της Ελλάδας.

Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε και τίποτα απολύτως», ενώ αναφερόμενος στον Ερντογάν δήλωσε πως «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται μεγάλοι πολιτικοί είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτάται από τον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας.

Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός τότε από εκεί και πέρα κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον, δεν μπορεί να απαιτεί τον σεβασμό μας. Ούτε ημών των Ελλήνων ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της διεθνούς κοινότητας. Και είναι απολύτως σαφής αυτή η θέση. Που είναι θέση η οποία συμβαδίζει με τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον εν γένει δυτικό πολιτισμό».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι εξαπέλυσαν επίθεση στον Ερντογάν για την προκλητική του δήλωση. Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι ο Ερντογάν διαστρέφει την ιστορία, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.  «O κ. Eρντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία, για να τη φέρει στα μέτρα της φανατικής προεκλογικής ρητορικής του. H καταστροφή της Σμύρνης και όσα έγιναν σε βάρος των Ελλήνων είναι από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Το λιγότερο που περίμενε κάποιος λοιπόν είναι σεβασμός».

Η ΝΔ κάνει λόγο για προκλητική παραχάραξη της ιστορίας, επισημαίνοντας πως η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τέτοιου είδους θέσεις. «Η προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπηρετεί αλλά υπονομεύει τις σχέσεις των δυο κρατών και των λαών μας. Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν είναι ούτε μπορεί να θεωρηθεί άλλοθι για τέτοιες απολύτως απαράδεκτες θέσεις. Άλλωστε η Ιστορία έχει καταγράψει ανεξίτηλα τη διαχρονική πορεία και τη συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Και αυτό δεν αλλάζει».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε πως ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό, ενώ στάθηκε στην αλλαγή θέση του Προέδρους της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αρχή της πολιτικής του καριέρας.

«Η συμπεριφορά του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Θέλω να θυμίσω ότι ο Ερντογάν στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε μιλήσει για την ελληνοτουρκική φιλία και είχε πει ότι θα κάνει προσπάθειες, έτσι ώστε να γκρεμιστούν τα τείχη και να έχουμε μια σχέση, η οποία θα μας επιτρέψει όλοι μας Έλληνες και Τούρκοι να ζούμε ειρηνικά σε αυτή τη μεριά του πλανήτη. Δυστυχώς, μάλλον από εσωτερικές ανάγκες ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό. Εμείς θα πρέπει από τη μια να είμαστε αυστηροί στην τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου για τη θάλασσά μας, για τα νησιά μας.

Από την άλλη να προσπαθούμε συνέχεια, έτσι ώστε ο στρατός μας να είναι αξιόμαχος, ετοιμοπόλεμος, να μπορεί να απαντήσει σε μια απρόβλεπτη κίνηση. Όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τούρκους. Είμαστε καταδικασμένοι, Έλληνες και Τούρκοι, να ζούμε μαζί σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Άρα θα πρέπει και ενισχύουμε σε ότι μας αφορά τις προσπάθειες των δημάρχων μας στα ακριτικά νησιά για συνεννόηση με τους δημάρχους των μικρασιατικών παραλιών έτσι ώστε να υπάρχει και ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες».