Μέτοχος και διευθυντής σε κυπριακή offshore εταιρεία φέρεται να ήταν επί μία δεκαετία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento. Κατά το δημοσίευμα, η εταιρεία «Α.Γεωργιάδης – Ν. Νικολάου Βιβλιοπωλείον Λίμιτεδ» εγγράφηκε στα μητρώα κυπριακών εταιρειών τον Φεβρουάριο του 2006 και διαγράφηκε τον Ιανουάριο του 2016.
 
Όπως αναφέρεται, παρότι σε όλες τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται να συμμετέχει σε πέντε εταιρείες, η συγκεκριμένη δεν δηλώθηκε ποτέ. Το ζήτημα προκύπτει ακόμα σοβαρότερο, δεδομένου του νόμου 3849/2010 που απαγορεύει σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα «να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών». Διάταξη που έγινε αυστηρότερη τον Ιούνιο του 2016, όταν τροπολογία που ψηφίστηκε απαγορεύει καθολικά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο δημοσίευμα απάντησε ο Άδ. Γεωργιάδης υποστηρίζοντας πως η εταιρεία αφορούσε βιβλιοπωλείο του, αλλά δεν θυμάται πότε ακριβώς άνοιξε, σημειώνοντας πως «ήταν περίπου το 2004 και λειτουργούσε για περίπου δύο χρόνια. Η εφημερίδα επέμεινε για την εγγραφή της εταιρείας στα κυπριακά μητρώα το 2006 και τη διαγραφή της το 2016, ενώ φέρεται να του ζήτησε τα έγγραφα διαγραφής της εταιρείας για την απόδειξη των ισχυρισμών του, με τον Αδ. Γεωργιάδη να απαντά πως «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, ρώτησα. Είναι τόσο παλιά που δεν έχουμε κρατήσει (τα έγγραφα)».
 
Το δημοσίευμα για την offshore του Άδ. Γεωργιάδη είναι το δεύτερο σε διάστημα δύο εβδομάδων που αφορά την σύνδεση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας με εξωχώριες εταιρείες, καθώς μόλις την περασμένη Κυριακή, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο μία offshore εταιρεία φαίνεται να χρηματοδοτεί την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, καθώς και να συμμετέχει με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
 

«Ποιος είναι ο κοινός τους χρηματοδότης;»

 
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η εταιρεία Velvet Success SA με έδρα τον Παναμά, φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο της εταιρεία του Πρώτου Θέματος κατά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όσο και την εταιρεία Zeus+Dion, επίσης κατά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήσε.
 
Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6,91 εκατ. ευρώ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, η εταιρεία Global Tree ΑΕ φέρεται να συμμετέχει με ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ, συμφερόντων Διονύση Παναγιωτάκη, συζύγου της πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Έλενας Κούρκουλα και ενός εκ των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού καναλιού Action24, τον Μάρτιο του 2017. Η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, ο τροφοδότης λογαριασμός για την κατάθεση στον λογαριασμό του Τάσου Καραμήτσου, συνεκδότη του Πρώτου Θέματος, εμφανίζεται ο λογαριασμός της Velvet Success SA.
 
Την ίδια ώρα, η ίδια εταιρεία εμφανίζεται να έχει συμμετάσχει με 800.000 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dion της Μαρέβας Γκραμπρόφσκι-Μητσοτάκη, τον Ιούνιο του 2017.
 
Σημειώνεται πως για το δημοσίευμα ζήτησε εξηγήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε πως:
 

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento αναφορικά με την ύπαρξη offshore εταιρείας που φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, όσο και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία με την επωνυμία Velvet Success και έδρα τον Παναμά, φέρεται να συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε ο «Όμιλος Αναστασιάδη» που εκδίδει το Πρώτο Θέμα αλλά και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dion, τον Ιούνιο του 2017, που ανήκει στην κ. Γκραμπόφσκι.
 
Τα παραπάνω στοιχεία φωτίζουν τους λόγους για τους οποίους η ταύτιση της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη, γνωστού και ως «κομιστή» με την ατζέντα του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι τόσο πολύ ισχυρή.
 
Θυμίζουμε ότι ο άλλος συνεταίρος της κ. Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη ελέγχεται από την ελληνική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ούτε τότε έδωσε κάποια εξήγηση ο κύριος Μητσοτάκης.  Οφείλει όμως να απαντήσει σήμερα:  Ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότης της συζύγου του και του Πρώτου Θέματος,  και γιατί κρύβεται;
 
Και, επιτέλους, πόσες πια σκοτεινές υποθέσεις οικονομικής διαπλοκής  που εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης θα δουν το φως της δημοσιότητας; Έχουμε χάσει το μέτρημα.

 

«Η ακαταμάχητη αδυναμία τους σε αδήλωτες οφσόρ ενώνει τη ΝΔ»

 
Μία εβδομάδα μετά το δημοσίευμα για την Μαρέβα Μητσοτάκη και το Πρώτο Θέμα, και αφού από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, το δημοσίευμα που αφορά την εξωχώρια εταιρεία του αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”, ο Α. Γεωργιάδης φέρεται να ήταν ιδιοκτήτης επί 10 χρόνια εξωχώριας εταιρίας, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία που το απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα «ξεχνούσε» να δηλώνει την εταιρεία, ως όφειλε, στο πόθεν έσχες του.
 
Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ζητήσουμε  από τον λαλίστατο κ. Γεωργιάδη να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την αδήλωτη εξωχώρια.
Όταν όμως έχουμε χάσει το μέτρημα από τις αδήλωτες οφσόρ της ηγεσίας της Ν.Δ. και έχει περάσει μια βδομάδα εκκωφαντικής σιωπής του αρχηγού της για τον χρηματοδότη της οφσόρ της συζύγου του, τι να περιμένουμε από τον αντιπρόεδρο…
 
Τουλάχιστον βρήκαμε αυτό που ενώνει την ηγεσία της ΝΔ: Όχι δεν είναι οι κοινές ιδέες, αλλά οι κοινές συνήθειες στη φοροαποφυγή. Η ακαταμάχητη αδυναμία τους σε αδήλωτες οφσόρ».
 
Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε στο κυβερνών κόμμα μέσω twitter, «είναι σίγουρα το πιο αισχρό κόμμα που κυβέρνησε. Ας δώσουν εντολή στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, όπου έχουν την πλειοψηφία, να ψάξει να δει αν αυτό που έγραψε το @documentonews αληθεύει ή είναι συκοφαντία! Αν αληθεύει να τιμωρηθώ αλλά να το υιοθετούν έτσι;».
 
Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε τονίζοντας πως «Τουλάχιστον ο κ. Γεωργιάδης έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για την εξωχώρια εταιρία του, ακόμα κι αν δεν έδωσε καμία απολύτως εξήγηση για τις αποκαλύψεις».
 
«Ο κ. Μητσοτάκης πόσο ακόμα θα συνεχίσει να κρύβεται; Θα βρει επιτέλους το σθένος να αντικρύσει τον ελληνικό λαό και να πει την αλήθεια για την offshore που χρηματοδότησε την εταιρία της συζύγου του;», καταλήγει το σχόλιο του γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.