Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και την αναμετάδοση της Deutsche Welle, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ακολουθεί την «παράδοση Σόιμπλε», τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός που παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς για το 2018 διαφοροποιείται σε πολύ λίγα σημεία από το οικονομικό σχέδιο του πρώην ισχυρότερου άνδρα της γερμανικής οικονομίας.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «όταν στο πρόσωπο του Όλαφ Σολτς ένας σοσιαλδημοκράτης εισήλθε στο υπουργείο Οικονομικών, στο SPD γεννήθηκαν ελπίδες για πραγματική αλλαγή τροχιάς στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής».
 
Ακολούθως, υπογραμμίζει πως «όμως αφού παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς το οικονομικό του σχέδιο για την τρέχουσα νομοθετική περίοδο, βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ο προϋπολογισμός έχει λίγα νέα στοιχεία, αντιθέτως διαθέτει πολλά από την κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
 
Το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας πως «ο νέος μεγάλος συνασπισμός συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε ο παλιός. Ανακηρύσσει το “συνεχίζουμε όπως πριν” σε στάτους κβο – με καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα (…)».
 
Την ίδια ώρα, τα πυρά της στο πρόσωπο του Ο. Σολτς στρέφει και η προοδευτική Tageszeitung, που σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο «Olaf Schäubles Wahlbetrug» που συνδυάζει τα ονόματα των δύο πολιτικών, υπογραμμίζει πως ο νέος υπουργός ακολουθεί τα βήματα του προηγούμενου.
 
Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκλογική απάτη, σημειώνοντας τις ελπίδες που καλλιέργησε το SPD με αφορμή την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από έναν σοσιαλδημοκράτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «αυτός θα μπορούσε να αλλάξει την καταστροφική γερμανική πολιτική λιτότητας στην ΕΕ». Όμως «ο Όλαφ Σολτς κάνει τα πάντα προκειμένου να υπονομεύσει αυτές τις υποσχέσεις. Δεν παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πολιτική του χριστιανοδημοκράτη προκατόχου του (…)».
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό για την ευρωπαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να διακρίνει κανείς εάν και πως σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική λιτότητας που παραλίγο θα οδηγούσε την Ελλάδα στην καταστροφή. Ο Σολτς αποφεύγει στις δημόσιες εμφανίσεις του επιμελώς να διαφοροποιηθεί από τον Σόιμπλε. Αυτό δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εάν το SPD συνεχίσει την παλιά γνωστή συνταγή στην ΕΕ, θα πρόκειται για καταστροφή και τίποτε άλλο παρά εκλογική απάτη».
 
Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γνωστό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, επισημαίνοντας πως «ο μεγάλος συνασπισμός είχε υποσχεθεί αυξημένες επενδύσεις, αλλά αυτές μειώνονται τώρα βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού». Παράλληλα, το δημοσίευμα επισημαίνει τις πολλές αντιρρήσεις που εκφράζονται για τα σχέδια που παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς και παρατηρεί ότι «ο σοσιαλδημοκράτης προσανατολίζεται με βάση τον προκάτοχό του περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί».